Skolevægring
mixetto
Må ikke bruge private onlineskoler - nu åbner kommune sin egen
Næstveds kommunale ungdomsskole åbner onlineskole og kan tage imod de elever, kommunen har måttet tage ud af private onlinetilbud, efter at et hyrdebrev fra ministeriet har lukket for kommuners brug af private onlineskoler
Kommuner landet over har måttet tage børn med skolevægring ud af de private onlineskoletilbud, de har været henvist til, efter af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet for godt en måned siden meddelte, at folkeskoleloven ikke gør det muligt for kommuner at bruge privat onlineundervisning. Men i Næstved kan kommunen nu henvise eleverne til et andet onlinetilbud. Her har den kommunale ungdomsskole nemlig i længere tid forberedt at åbne et onlineskoletilbud, og i dag kl. 9 åbner undervisningen på Teams, skriver Sjællandske.
I december kunne Folkeskolen fortælle, at samtlige kommuner havde fået et hyrdebrev, som gjorde det klart, at kun forældre må købe privat onlineundervisning. Kommuner må ikke bruge private onlineskoler, hvis lærere ikke er underlagt skoleledelsen, til at undervise børn i henhold til folkeskoleloven. Meddelelsen af rystet forældre over hele landet, som med onlineskolen endelig oplevede, at deres barn med ufrivilligt skolefravær fik i hvert fald noget undervisning.
Men i Næstved kan kommunen nu tilbyde eleverne daglig undervisning via Teams. Her har ungdomsskolen nemlig i nogle måneder planlagt at åbne sin egen, kommunalt drevne, onlineskole til elever med skolevægring. Kl. 9 torsdag morgen vil lærerne byde velkommen, og den første skoledag skal bruges til at lære hinanden at kende og til at få en snak om, om man vil mødes på Teams med eller uden kameraet tændt, fortæller afdelingsleder på ungdomsskolen Rasmus Jensen til Sjællandske.
"Eleverne er jo ude af træning med at få undervisning, så vi skal have en snak om hvor meget de kan rumme".
Billigere end folkeskolen
Også i Næstved Kommune kom det som et chok, at kommunens brug af private onlineskoler var ulovlig, men her vil de elever, kommunen på den baggrund har måttet melde ud, blive tilbudt plads i det kommunale tilbud, hvis det er relevant, fortæller centerchef for Dagtilbud og Skole i Næstved Kommune, Kathrine Ersted Sørensen, til avisen.
Onlineundervisning er billigere for kommunerne end end helt almindelig folkeskoleplads og langt, langt billigere end specialskole. På Den Frie Digitale Skole koster et fuldt skema 3500 kroner om måneden plus 1000 kroner ekstra i kommunikationsgebyr, når skolen varetager undervisningsopgaven for en kommune.
En frustreret mor til 15-årige "Sebastian", der mister sin plads på en onlineskole få måneder før sin afgangseksamen sagde i december til folkeskolen.dk:
”Det er klart, at det her ikke må være en spareøvelse. Men lige præcis for Sebastian har det været det rigtige. For ham har det, at han kan sidde herhjemme i trygge omgivelser frigivet så meget energi til andre ting. Her kan han undgå at føle sig mærkelig, og det har været så godt for hans selvtillid”.