"Det første år var jeg meget træt om eftermiddagen, men nu går det allerede bedre", siger Trine Holm.
Foto: Jonas Pryner Andersen
“De lækre forløb holder ikke i virkeligheden”
I november 2020 begyndte Trine Holm i en stilling som barselsvikar på Gentofte Skole. Og skolen sørgede for, at hun fik en god begyndelse.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Lærerjobbet er sådan en blækspruttefunktion. Man skal lære eleverne noget, være lidt mor, huske dem på gymnastiktøjet, være lidt pedel, lige kopiere noget og alt det andet. Jeg er meget træt, når jeg kommer hjem, og jeg har svært ved ikke at bekymre mig om nogle af børnene, når jeg har fri. Det er en balance, og jeg føler mig noget utilstrækkelig hele tiden", siger Trine Holm.
Hun begyndte i en stilling som barselsvikar på Gentofte Skole i november 2020.
De første tre uger deltog hun bare i klassen sammen med klasselæreren og lærte arbejdsgangene og børnene at kende. Det var en god begyndelse.
Hjælp til det første svære år
Nu er hun klasselærer i 1. og 3. klasse og har to 4.-klasser i natur/teknologi. Hun har linjefag i dansk for udskolingen, biologi og samfundsfag.
"Det er hårdt og sjovt. Børnene kan lide en og savner en, når man ikke er der. Jeg er i et supergodt team, hvor man kan fortælle alt. Jeg kender andre nyuddannede lærere, der oplever at være helt alene. Sådan er det ikke her. En dag, hvor støtten til en elev ikke dukkede op, skrev de andre til mig om eftermiddagen og sagde, at jeg gjorde det så godt, og at den elev er en stor mundfuld for alle. Det var dejligt".
"Jeg er heldigvis ikke klasselærer"
Trine Holm mener, at læreruddannelsen mangler en masse om det praktiske arbejde i skolen. Både når det gælder det faglige og det trivselsmæssige.
"Vi har slet ikke cases - noget om hvad ville du gøre i denne elevkonflikt? Hvordan ville du skrive til denne mor? Jeg tror, at praktikkerne er lavet i den bedste mening, men vi er fire studerende ude sammen og en praktiklærer. Det er meget langt fra virkeligheden, hvor du står alene i klassen. Det har vi slet ikke prøvet", siger Trine Holm.
"Uddannelsen har intet med hverdagen i skolen at gøre"
Hun har fået nogle gode råd, som hun bruger: Ikke at bruge krudt på at udvikle egne undervisningsforløb, men i stedet bruge bøgerne og supplere lidt, og så at hun skal kunne spille vred, inden hun bliver vred.
"Man må ikke komme derud, hvor man bliver rigtig vred, for så vil man være ramt længe efter. Og jeg bruger udelukkende bøger i min undervisning. På læreruddannelsen udarbejdede vi fine lange forløb og er meget kritiske over for bøgerne. Men de er jo udarbejdet til undervisningen på et bestemt klassetrin og til en progression, så vi kan godt bruge dem. Vores lækre forløb fra uddannelsen med mange detaljer ville ikke holde et øjeblik i virkeligheden, så det er et godt råd, jeg har fået".
"Det første år var jeg meget træt om eftermiddagen, men nu går det allerede bedre".