"Nogle svarer igen, og de adlyder ikke. Det er jeg blevet noget overrasket over, fordi jeg har prøvet det andet i to år. Fagligt ligger eleverne ret meget på linje i klasserne, men adfærdsmæssigt er der udfordringer", siger Thomas Dalhoff, der er nyuddannet lærer på Gentofte Skole.

“Jeg er heldigvis ikke klasselærer”

Thomas Dalhoff blev uddannet som lærer sommeren 2019 og begyndte på Gentofte Skole efter sommerferien. I hans opstart på skolen observerede han en lærer, der er god til klasserumsledelse.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det sværeste som ny lærer er, at man har så travlt. Man skal forberede møder, forberede timer, mange vil have fat i dig, og så er klasserumsledelse svært. Jeg har haft store adfærdsmæssige forventninger til eleverne, og så er jeg overrasket over, hvor lidt fagligt de kan i 4. klasse i matematik. Men jeg er heldigvis ikke klasselærer. Det er jeg glad for, det ville være for meget", siger Thomas Dalhoff, der begyndte på Gentofte Skole her efter sommerferien.

Han har tidligere arbejdet som vikar på skolen.

Thomas Dalhoff blev uddannet lærer sommeren 2019 og har arbejdet på en international skole i Vietnam i to år. Der underviste han 16-18-årige, og der var meget disciplin.

Nu har han 4.-klasserne i matematik og idræt, og de er ikke lige så autoritetstro som de vietnamesiske elever.

"Nogle svarer igen, og de adlyder ikke. Det er jeg blevet noget overrasket over, fordi jeg har prøvet det andet i to år. Fagligt ligger eleverne ret meget på linje i klasserne, men adfærdsmæssigt er der udfordringer".

På Gentofte Skoles interne kursus for nyuddannede lærere har han valgt at observere lærer Klaus Berg, som er god til klasserumsledelse.

Hjælp til det første svære år

"Didaktik og formidling er på læreruddannelsen meget mere teoretisk end praktisk. Jeg har ikke lært formidling på uddannelsen. Der foregår det hele meget mere akademisk. Derfor er dette kursus supergodt. Her har vi et forum, hvor det er i orden at tale om de vanskelige ting. Det er rart at kunne dele det i et trygt rum".

"De lækre forløb holder ikke i virkeligheden"

Thomas Dalhoff er blevet lærer, fordi han elsker at have med børn og deres udvikling at gøre. Han var fodboldtræner som ung og holder af at se, når ny læring opstår hos eleverne. Og så kan han godt lide, at jobbet er uforudsigeligt - selv om det også er det, der gør det hårdt.

"Jeg kan lide at formidle. Jeg sælger en viden, og det skal helst være interessant. Jeg synes, der skulle være meget mere fokus på praktikken under uddannelsen. Hvis jeg ikke havde været vikar først, så ville det have været ekstra svært at komme ud i. Det er ikke nok at være en fagligt dygtig matematiklærer, man skal jo også kunne formidle det til børnene".

"Uddannelsen har intet med hverdagen i skolen at gøre"

Han prøver at undgå at tage for meget arbejde med hjem: "Jeg prøver at huske, at det jo er et job. Ikke hele mit liv".