Illustration: Pernille Mühlbach
Linjefag og motivation betyder mest
Hvad lægger ansættelsesudvalget vægt på, når du søger en stilling? Lærernes a-kasse har undersøgt sagen – bliv klogere her.
Om undersøgelsen
Lærernes a-kasse har spurgt 1.113 rekrutteringsansvarlige ifolkeskolen om alt fra ansøgninger, cv og samtale til valg afkandidat. 211 af dem har svaret.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærernes a-kasse har undersøgt, hvad 211 rekrutteringsansvarlige i folkeskolen foretrækker ved både ansøgninger, cv og samtaler. Bliv skarpere i din jobsøgning ved at læse, hvad de lægger vægt på:
Bliv læst
Hele 68 procent af de rekrutteringsansvarlige bruger gennemsnitligt maksimalt fem minutter på hver ansøgning. Så hvis du vil sikre dig, at både din ansøgning og dit cv bliver læst, svarer de, at det især er vigtigt, at du viser motivation for jobbet, beskriver, hvordan dine kompetencer kan bringes i spil på skolen, har de rette linjefag og gode personlige kompetencer.
Undersøg skolen
Mange af de rekrutteringsansvarlige lægger i undersøgelsen vægt på, at du i din ansøgning præcist kan forklare, hvorfor det er lige netop deres skole, du søger. Så klik ind på skolens hjemmeside, og forhold dig i din ansøgning for eksempel til skolens vision, læringssyn og værdier.
Ring til referencen
Næsten alle rekrutteringsansvarlige svarer, at det gør en forskel, at du ringer og spørger ind til jobbet, før du søger det, hvis dine kompetencer også er i orden - og 38 procent af dem noterer altid dit navn, fordi de mener, du med dit opkald har vist en ekstra interesse.
Gør Facebook og LinkedIn jobparat
20 procent tjekker din Facebookprofil, inden du inviteres til samtale - især for at se, om du har mange billeder med alkohol eller kommer med upassende opdateringer, som ikke vil passe ind på skolen. 15 procent tjekker din LinkedIn - her er det især din kompetenceprofil, aktiviteter og netværk, der lægges vægt på.
Forbered dig på samtalen
Dårligt forberedte kandidater imponerer på ingen måde til samtalen, viser flere af de rekrutteringsansvarliges svar. Derfor kan du med fordel forberede dig på de spørgsmål, de fortæller, at de hyppigst stiller: Hvorfor søger du dette job? Hvordan er din rolle i et team, der samarbejder om et projekt? Hvad motiverer dig på jobbet? Og hvorfor skal vi ansætte dig?
Til samtalen spørger 57 procent af dem også ofte, om du har spørgsmål. Til det svarer de selv, at de godt kan lide, når ansøger spørger om, hvordan teamsamarbejdet tilrettelægges på skolen, hvordan ansættelsesudvalget selv vil beskrive skolens værdier, og hvordan værdierne kommer til udtryk i det daglige arbejde.
Hvad afgør valget?
Når den endelige kandidat skal vælges, svarer samtlige rekrutteringsansvarlige, at relevant uddannelse har meget stor eller nogen betydning for valget. Derudover har motivation for jobbet, personlige kompetencer og den personlige kemi til samtalen meget stor betydning. For de nyuddannede er det desuden værd at lægge mærke til, at gode referencer og relevant erhvervserfaring scorer henholdsvis 11 og ni procent i svarmulighederne »lille« eller »ingen betydning«.
Læs hele undersøgelsen på dlfa.dk