Ballerup Lærerforening har jævnligt været på gaden med bannere i den senere DLF-historie - her ved Ballerup Rådhus i 1990 i protest mod lærerafskedigelser
Ballerup Lærerforening
DLF fylder 140 i skolens jubilæumsår
Samtidig med at Danmark fejrer 200-året for skole og undervisningspligt i 2014, har Danmarks Lærerforening også et halvrundt jubilæum – foreningen fyldte 140 år i går den 4. maj. I anledning af begge jubilæer udkommer til september en bog om Lærerforeningens senere historie, »Lærernes kampe – kampen for skolen«.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er tidligere chefredaktør for Folkeskolen, Thorkild Thejsen, der er hovedforfatter til den 140 sider lange bog om nogle af de begivenheder og konflikter, som har præget udviklingen de seneste 50 år. Om daværende DLF-formand Stinus Nielsen, som i 1960'erne arbejdede tæt sammen med De Radikales undervisningsminister Jørgen Jørgensen om 1958-loven og om vedholdende medlemmer i Tårnby-Dragør, som insisterede på, at DLF skulle have en konfliktfond.
Fra 70'erne fortælles om Asger Baunsbak-Jensen og Erhard Jakobsens indoktrineringsspøgelse og om en omfattende lærerstrejke, som blev fremprovokeret af den socialdemokratiske økonomiminister Per Hækkerup, som syntes, at det da var udmærket, at lærerne arbejdede lidt længere, og eleverne kom lidt før hjem. Fra 80'erne berettes om foreningens interne, politiske slagsmål, om Martin Rømer som formand, og om kampen for at sætte en politisk dagsorden for fremtidens skole. I 90'erne er det lærernes skift fra at være tjenestemænd i folkeskolen til overenskomstansatte i kommunerne, der er fokus på. Plus det kaos, som UFØ-arbejdstidsaftalen medførte.
100-års fødselar
I kapitlet om det nye årtusinde fortælles der om professionsideal, kampen for en arbejdstidsaftale, der giver professionelt råderum for både lærere og ledere, om nye skolelove og om lockout, matchfixing og lovindgreb. Afsættet for bogen er hentet i samtaler med næsten 70 nuværende og tidligere lærere, 35 nøglepersoner i og omkring Danmarks Lærerforening, syv topfolk i KL og syv nuværende og tidligere ministre. Thorkild Thejsen har skrevet den i samarbejde med Lotte Bøgh Andersen, Hanne Birgitte Jørgensen, Mikkel Lynggaard og Iben Vyff. Bogen udkommer i forbindelse med Lærerforeningens kongres til september.
'Pins' til alle
I anledning af jubilæet har DLF også sendt 'pins' med foreningens logo med det læsende barn ud til kredsene, så alle interesserede medlemmer via tillidsrepræsentanten kan få fat i sådan en lille DLF-nål.