Opbakning til 
Ny Nordisk Skole

Begejstring med en smule bekymring. Sådan kan man beskrive stemningen i hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening, da Ny Nordisk Skole var på dagsordenen. Enkelte udtrykte betænkelighed ved, om der er opbakning i en situation, hvor der samtidig afskediges lærere.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I starten af august lancerede undervisningsminister Christine Antorini Ny Nordisk Skole på årets Sorø-møde. I august skulle DLF's hovedstyrelse diskutere foreningens holdning til projektet.

»Jeg ser det på den måde, at vi skal slås for at skaffe de bedst mulige rammer på skolerne, men samtidig skal vi understøtte læreren, som står i klassen og skal have hverdagen til at fungere. Ny Nordisk Skole skal kunne stå sin prøve i praksis. Vi må prøve at få nogle af de skoler til at melde sig, som arbejder på en god måde med udfordringerne i skolen«, sagde Dorte Lange, der er en af de to formænd for Ny Nordisk Skole og næstformand i DLF.

»Det er jo et paradigmeskifte, som kan skabe forvirring. Men det skal lykkes!« sagde Anders Bondo Christensen, formand for DLF.

Væk fra ti års topstyring

Birgitte Baktoft var begejstret for det nye paradigme.

»Hvis man vil have nogen til at tænke med, skal man ikke fortælle dem, hvad de skal tænke. Det er en chance for skoleudvikling, vi har skreget på i rigtig mange år. Noget, der sker derude, hvor man står med nogle elever«, sagde hun.

Enkelte var dog også betænkelige ved, om DLF bliver spændt for en vogn:

»At Dorte Lange sidder i formandskabet, er jo ikke en involvering af fagbevægelsen. Vi skal være meget opmærksomme på, at vi ikke bliver brugt til at legitimere en proces, samtidig med at vi er udelukket på de punkter, hvor der foregår noget reelt«, advarede Ane Søegaard.

Om det nogensinde bliver en massebevægelse, var der flere, der tvivlede på. Men mindre kan vel også gøre det, som det blev udtrykt. Og Niels Lynnerup slog den generelle holdning fast:

»Det vigtigste er, at man efter ti år med topstyring er på en anden vej«.