”Styrelsen for Patientsikkerhed kan konkret gå ind og vurdere på skoler og institutioner”, forkarer Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.
Foto: Les Kaner
Ny corona-model vedtaget: Syv ud af otte sogne kan måske genåbne
Grænseniveauerne for coronanedlukning af både sogne og kommuner ændres. Det er netop blevet vedtaget i Folketingets epidemiudvalg, erfarer DR. Flere skoler kan nu se frem til at genåbne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Epidemiudvalget har netop vedtaget regeringens forslag om nye grænseniveauer for automatisk nedlukning af sogne og kommuner. Det erfarer DR. De nye regler betyder, at syv ud af otte sogne kan få lov til at åbne skolerne igen.
De nye regler indebærer, at grænsen for, hvornår et sogn skal lukkes ned, hæves fra 400 til 500 smittede per 100.000 indbyggere i sognet den seneste uge, og at grænsen for positivprocenten hæves fra 2,0 procent til 2,5 procent.
Man fastholder kravet om, at der indenfor sognet ikke må være mere end 20 personer, der er smittet med corona de seneste syv dage.
Yderligere er det i epidemiudvalget blevet vedtaget, at man genåbne bestemte skoler eller institutioner, når et sogn kommer under niveauerne for ét af de tre parametre for automatisk nedlukning.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil forklarer til DR, at den nye model er mere fleksibel.
"Styrelsen for Patientsikkerhed kan konkret gå ind og vurdere på skoler og institutioner", siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Positiv modtagelse fra flere støttepartier
Forslaget blev allerede forud for mødet i epidemiudvalget taget godt i mod af både De Radikale og Enhedslisten, skriver DR.
"Jeg synes, det ser rigtig fornuftigt ud. Vi skal have en model for lokal nedlukning, hvis vi gerne vil have en bred national genåbning, men derfor skal den stadig virke efter hensigten", siger formand for Epidemiudvalget og sundhedsordfører i De Radikale Stinus Lindgren til DR.
Og Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund stemmer i:
"Det er klart positivt. Det sikrer en større fleksibilitet i reglerne og det sikrer, at man kan undgå at lukke skoler og institutioner ned, hvis der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem en skole og en konkret smitte", lyder det fra sundhedsordføreren til DR.
Massiv kritik af den gamle model
Forud for mødet i epidemiudvalget lød der ellers kritik af forslaget fra Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby.
"Problemerne er slet ikke løst med det her. De justerer på enkelte faktorer, men gymnasier og skoler kan fortsat lukkes ned, selvom de ikke har en eneste smittet", siger Ellen Trane Nørby til TV 2.
Og Ellen Trane Nørby er langt fra den eneste, der forholder sig kritisk til den automatiske nedlukning.
Borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler delte tidligere i dag sin frustration over nedlukningsmodellen på Facebook:
"Sognelukninger skal give mening - og det gør de bare ikke!"
I Høje-Taastrup har nedlukning af Taastrup Nykirke sogn også medført en skolenedlukning.
"Vi har prøvet, hvor lidt mening det giver at lukke skoler med nul smitte. Og hvor smerteligt det er endnu engang at sende børn hjem", skriver Michael Ziegler.
Også hos på kommuneniveau
Niveauerne på kommuneniveau hæves også, så der fremover skal 250 pr 100.000 borgere til at lukke kommunens skoler ned. Kommunerne har desuden mulighed for selektiv genåbning, hvis nogle skoler og institutioner af Styrelsen for Patientsikkerhed ikke vurderes at udgøre konkret smittefare.
Skoler og institutioner i sogne eller kommuner, der har været nedlukket i mere end to uger over de seneste fire uger kan derudover se frem til at få mulighed for at gennemføre undervisning under særlige forhold, herunder begrænset fremmøde og daglige test af eleverne.