Udvalgsformand Christina Lykke Eriksen vil fremover have et mere åbent samarbejde med Med-udvalget fra Skoledistrikt Vest.
Foto: SF.dk
Udvalgsformand i Frederikshavn: Vi har skåret helt, helt ind til benet
I går aftes mødtes repræsentanter for Frederikshavns Kommune med et distrikts skolebestyrelse, der har nægtet at godkende kommunens budget, fordi det skærer 13-14 lærerstillinger væk næste skoleår. Nu vil formanden for børne-og ungeudvalget se på muligheder for at komme skolebestyrelsen i møde.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Det er ikke med vores gode vilje, at vi lægger besparelser ud til skolerne. Vi er en fattig kommune, og vi har skåret helt, helt ind til benet. Så når vi skal spare de her millioner på skoleområdet, så ved vi godt, at det ikke bliver let".
Lærere i Frederikshavn nedlagde arbejdet i protest mod besparelser
Formanden for børne-og ungeudvalget i Frederikshavns Kommune Christina Lykke Eriksen fra SF har netop været til møde med skolebestyrelsen for kommunens Skoledistrikt Vest. Efter at de nægtede at godkende kommunens budget, strejkede lærere fra distriktets tre skoler for at vise opbakning. Besparelserne ville nemlig betyde, at 13-14 lærerstillinger skulle skæres væk. Og mødet gjorde indtryk på formanden:
"Mødet foregik meget ordentligt og sagligt, hvor vi forklarede vores beslutninger, og de forklarede deres. Bestyrelsesmedlemmerne brænder så meget for at gøre forholdene for kommunens børn så gode som muligt, og det respekterer jeg virkelig.", siger Christina Lykke Eriksen og konkluderer:
"Nogle af afskedigelserne er uundgåelige, fordi der bliver færre elever og dermed klassesammenlægninger. Men jeg er spændt på udvalgsmøde i morgen, hvor vi vil drøfte mulighederne for at gøre tallet mindre end 14".
Tildelingsnøglen skal drejes
Også skolernes fordelingsmodel vil udvalgsformanden åbne op for at ændre på. Skoledistrikt Vest i Frederikshavn får lige nu tildelt penge for at have 45 elever i specialtilbud. Virkeligheden er, at der er 74 børn i specialtilbud. Der er altså for få penge til antallet af elever.
"Vores skolers ansatte gør en kæmpe indsats i den inklusions- og eksklusionsudfordring, vores kommune har. Derfor er vi nødt til at kigge på, om der er grundlag for at ændre på tildelingsnøglen", siger Christina Lykke Eriksen.
Frederikshavn sparer kroner på rullende skolestart
Uheldigt forløb
For lærerkredsformand i Frederikshavn Lars Busk Hansen er sagens kerne, at kommunen endnu ikke ved, hvor mange lærere der går på pension og siger op af sig selv. På den måde er udmeldingen om 13-14 afskedigelser sket for tidligt. Samtidig mener han, at politikerne ikke har fortalt Med-udvalget om, at den stramme økonomi skulle føre til afskedigelser.
"Under møderne med kommunen har vi ikke fået noget indtryk af, at besparelserne ikke skulle kunne klares ved naturlig afgang. Skolelederne har ikke indgivet tal for, hvor mange der holder op af sig selv. Derfor forbløffer det mig, at kommunen vil melde sådan noget her ud, inden de kender det store billede og uden at informere os i kredsen eller Med-udvalget om det på forhånd".
Udvalgsformand Christina Lykke Eriksen er enig i, at samarbejdet med de forskellige parter kunne have været håndteret bedre.
"Vi skal finde bedre måder at kommunikere på i fremtiden, for det er ikke ordentlige arbejdsforhold for skolebestyrelserne, når de lige pludselig får et budget med store besparelser. Jeg fik det indtryk på mødet i går, at medlemmerne savner gennemsigtighed og er trætte af at kigge på udvalgets mødereferater for at finde fakta om situationen i deres skoledistrikt. Og det kan jeg ærlig talt godt forstå", siger hun.
Imens håber Lars Busk Hansen, at politikerne ændrer mening om de 14 stillinger, der skal skæres væk.
"Jeg håber, politikerne snart får den store kabale til at gå op og jeg håber, de indser, at skoleområdet ikke kan klare flere besparelser".