"Jeg frygter, at flere besparelser vil gå ud over børn med specielle behov, fordi skolelederne ikke kan spare mere på almenområdet", siger fællestillidsrepræsentant og næstformand i Midtvendsyssels Lærerkreds, Kirsten Tranekær.
Foto: Privat
Brønderslev: Flere besparelser kan skade inklusionen
Brønderslev Kommune er hårdt ramt økonomisk og skal spare knap 7 millioner på skoleområdet næste år. De kommunale besparelser står i skærende kontrast til de udfordringer, lærerne står med, mener lærerkredsen og frygter, at inklusionspengene aldrig vil følge eleverne ud i klasselokalerne, når skolelederne skal have økonomien til at hænge sammen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hele 70 procent af de adspurgte lærere i Brønderslev Kommune oplever, at de "overhovedet ikke", "næsten ikke" eller "i ringe grad" har mulighed for at gøre børnene så dygtige som muligt, hedder det i en evaluering af folkeskolereformen iværksat af kommunen. Resultatet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 247 lærere. Lærerne efterspørger mere forberedelsestid og flere sammenhængende forberedelsestimer. Lærerne efterspørger også flere penge til it og undervisningsmaterialer samt støtte til inklusionsopgaven.
Den kommunale fagenhed, der har skrevet rapporten, kommenterer ikke på den manglende forberedelsestid eller inklusionsstøtte, men vurderer, at der er behov for at øge driftsmidlerne til undervisningsmaterialer, elevaktiviteter og inventar med 1,3 millioner årligt. Denne konstatering stemmer dog dårligt overens med, at Brønderslev Kommune står til at skulle spare 6,85 millioner kroner på skoleområdet næste år.
"Jeg kan slet ikke se, hvor de penge skal findes", siger den kommunale fællestillidsrepræsentant og næstformand i Midtvendsyssels lærerkreds, Kirsten Tranekær. "De penge, der var tiltænkt reformen, er ikke blevet udmøntet i Brønderslev".
Ikke holdbart i længden Brønderslevs skolechef Carsten Otte mener, at undersøgelsen kommer på så tidligt et tidspunkt i reformforløbet, at man endnu ikke kan konkludere noget med sikkerhed. Ikke desto mindre kalder han resultatet af undersøgelsen "utilfredsstillende" og håber, at politikerne vil se det fornuftige i at frede grundskoleområdet økonomisk.
"Med de få resurser, vi har til rådighed, synes jeg, at vi gør et godt stykke arbejde med skolerne - det viser både vores kvalitetsrapport og trivselsmålingen", siger Carsten Otte.
Spareøvelse vil ramme inklusionen Budgetforhandlingerne i Brønderslev Kommune er knap nok startet, og derfor har formand for børne- og skoleudvalget, Lone Lex (V), ikke set nærmere på den besparelse, der er lagt op til på skoleområdet.
"Selvom jeg er bekymret over økonomien, kan vi jo ikke kigge isoleret på skoleområdet. Det er jo hele kommunens budget, der skal gå op. Det er det, vi skal til at gøre nu", siger Lone Lex.
Udvalget er ifølge Lone Lex meget bevidste om de udfordringer, som skolerne står over for. Som det ser ud nu, skal der spares knap 7 millioner næste år, men der er ikke planer om at ændre på lærernes rammer.
"Som det ser ud nu, bliver arbejdsbetingelserne med vores interne forståelsespapir ikke ændret, og det kommer også til at være retningen fremadrettet. Men vi er begyndt at se på, om vi kan ændre måden, pengene følger inklusionseleverne på", siger hun.
Fælles forståelse om flextid i Brønderslev
Fællestillidsrepræsentant Kirsten Tranekær tvivler dog på, at de gode intentioner for inklusionspengene bliver til noget, når skolerne bliver ramt af flere besparelser.
"Jeg frygter, at flere besparelser vil gå ud over børn med specielle behov, fordi skolelederne ikke kan spare mere på almenområdet. Det kommer jo til at være en spareøvelse, så jeg ser ingen garanti for, at de penge vil blive brugt på de inkluderede elever", siger Kirsten Tranekær.
Læs mere
Status og evaluering af folkeskolereformen i BrønderslevKommune.