"Jeg synes vores skoler er godt på vej til at udnytte den ramme, skoledagenslængde giver, til at skabe nogle fornuftige undervisnings- og aktivitetstilbud til eleverne". Sådan skriver borgmester i Brøndby Kommune til forælder og lærer Anette Krongaard.
Borgmester til forælder: Vi ønsker ikke kortere skoledage
Der kommer ikke til at deltage skoler fra Brøndby Kommune i ministerens forsøg med kortere skoledage. Borgmesteren slår nemlig i et brev til en forældre fast, at kommunen ikke ønsker ændringer.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Forvaltningen vurderer, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen grund til at indgå i sådanne forsøgsordninger".
Sådan skriver borgmester i Brøndby Kommune Kent Magelund (S) i et svar til forælder og friskolelærer Anette Krongaard.
Det sker efter, at Anette Krongaard i et brev til kommunalbestyrelsen i Brøndby opfordrede til, at politikerne giver grønt lys til, at kommunens skoler kan søge om lov til at deltage i undervisningsminister Merete Riisagers forsøg, der kan give op til 50 skoler kortere skoledage de næste tre år.
Stadig lang vej til kortere skoledag
Men det bliver der ikke noget af. I stedet skriver borgmesteren, at kommunen vil "følge resultaterne fra de skoler, som indgår i forsøgsordningen og afventer om erfaringerne vil medføre tilpasning af den gældende folkeskolelov".
Skolebestyrelse får samme melding
Det er nogenlunde samme melding, som Christian Wadskov har fået, når han har henvendt sig til kommunens politikere. Som medlem af skolebestyrelsen på Brøndbyøster Skole så han ellers gerne en kortere dage til skolens elever.
Ministeriet forlænger ansøgningsfristen til forsøg om kortere skoledage
"Jeg har skrevet til kommunalbestyrelsen som privatperson, og her er meldingen, at det ikke vil tjene noget formål at søge", fortæller han.
Skolebestyrelsen diskuterede ministerens forsøg på et møde tirsdag, og de har også flere gange arbejdet for muligheden for at søge om lov til at benytte sig af mulighederne i paragraf 16b.
Venter til kommunalvalg
Men det bliver ikke til nogen ansøgning til hverken ministerens forsøg eller paragraf 16b. I stedet venter skolebestyrelsen formentlig til senere på året, hvor politikerne til november skal forsøge at høste personlige stemmer ved årets kommunalvalg.
Riisager om skoleforsøg: Vi giver lidt energi tilbage til skolerne
"Jeg mener, at skolerne skal have beslutningskompetencen til at gøre skoledagen kortere. Men vi afventer nok med at kæmpe den kamp til, at valget nærmer sig. For der er brug for, at der går mere politik i den", siger Christian Wadskov.
Fredensborg hilser forsøg velkommen
Hvor der næppe bliver deltagere fra skoler i Brøndby, er chancerne for en Fredensborg-skole i ministerens forsøgordning tilsyneladende noget større.
Mandag diskuterede byrådet i Fredensborg forsøget, og her er der umiddelbart opbakning til at lade eventuelt interesserede skoler deltage.
Forsøg med kortere skoledage klar: Men skoler har kort tid til at søge
Ifølge Frederiksborg Amts Avis støttede byrådssalen nemlig et konservativt forslag om at lade det være op til skolerne selv, om de ønsker at deltage.
I Ikast-brande kan skole nu søge om 16b
I Ikast-Brande blev der også mandag diskuteret skoledagens længde. Her var det dog ikke ministerens forsøg, der var på dagsorden. I stedet blev der diskuteret, om kommunens skoler ligesom mange andre steder skal have lov til at søge om lov til at benytte mulighederne i paragraf 16b til kortere skoledage for flere timer med to voksne.
Kommune om skoleforsøg: Urimelig kort frist
Hidtil har kommunens politikere kun tilladt specialskoler at søge. Men mandag blev der åbnet for, at almene skoler også må sende politikerne en ansøgning.
På byrådsmødet blev det dog præciseret, at der kun vil kunne søges for klasser på 4.- 9. klassetrin, og der vil kun kunne skæres to timer fra om ugen.