Per Sand Pedersen har på vegne af Lærerforeningen skrevet til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen
DLF skriver til beskæftigelses-ministeren
”Folketingets Ombudsmand bør undersøge Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling”, er overskriften på den henvendelse, DLF i dag har sendt til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Der er så mange problemer i sagsbehandlingen, at DLF ønsker en bredere undersøgelse.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De største problemer i sagsbehandlingen er, at Arbejdsskadestyrelsen mangler at give relevante sagsoplysninger, giver utilstrækkelige begrundelser, udelader relevante sagsoplysninger og ikke forelægger sager for Erhvervssygdomsudvalget. Også manglende genvurdering af sager er et problem.
DLF indbringer ti læreres arbejdsskader for Ombudsmanden
DLF skriver i brevet, at problemerne med Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling langt fra er begrænset til spørgsmålet om erhvervsevnetab, som er det Kammeradvokatens undersøgelse har haft fokus på.
"Når Kammeradvokaten i en undersøgelse defineret af Arbejdsskadestyrelsen konkluderer, at Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling af erhvervsevnetab er mangelfuld og fuld af alvorlige fejl, så må tiden være kommet til at bryde med den undersøgelsesramme, som Arbejdsskadestyrelsen selv har fastsat", skriver DLF i brevet til ministeren.
Kraftig kritik af Arbejdsskadestyrelsen - direktør forflyttes
Allerede 4. oktober 2013 gjorde ombudsmanden det klart, at der var grundlag for, at han kulegravede Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling. DLF mener, Arbejdsskadestyrelsen har valgt at bestille en undersøgelse hos Kammeradvokaten for at undgå en ombudsmandsundersøgelse. DLF påpeger i brevet, at man ikke har den fornødne dokumentation til at drage denne konklusion, men at alene mistanken bør være tilstrækkelig til, at Kammeradvokaten afslutter sin behandling, så ombudsmanden kan komme i gang.
Enighed om mangelfuld sagsbehandling
Det er formand for organisations- og arbejdsmiljøudvalget Per Sand Pedersen og arbejdsskadekonsulent Alan Frank Hansen, der underskriver brevet på vegne af DLF.
De fremhæver, at tiltagene i Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsskadestyrelsen ikke vil have den fornødne effekt, hvis de ikke suppleres med en ombudsmandsundersøgelse af sagsbehandlingen, flere medarbejdere i Arbejdsskadestyrelsen og reviderede resultatkontrakter. Aktuelt har styrelsen cirka 110 ansatte på arbejdsskadeområdet til at træffe 100.000 afgørelser årligt.
Arbejdsskadestyrelsens afgørelser er ofte helt tilfældige
Lærerforeningen peger over for Mette Frederiksen på, at advokater, fagforeninger og forsikringsselskaber var samlet til et møde 20. juni i år i Arbejdsskadestyrelsens kvalitetspanel. Og her var der enighed om, at sagerne i styrelsen ikke bliver oplyst tilstrækkeligt, samt at der ikke bliver brugt tilstrækkelig tid ved gennemgangen af sagens oplysninger og afgørelsens begrundelse i Arbejdsskadestyrelsen.
DLF fremhæver, at Kammeradvokatens arbejde bør afsluttes hurtigt, så Folketingets Ombudsmand kan begynde sin undersøgelse. Så længe der er en undersøgelse i gang fra Kammeradvokatens side, kan ombudsmanden ikke komme i gang med sin undersøgelse. Lærerforeningen har i forvejen sendt ti arbejdsskadesager til ombudsmanden, som foreningen ønsker at få undersøgt.
DLF: Ombudsmanden bør undersøge Arbejdsskadestyrelsen