"Jeg kan hele tiden mærke min arm, jeg udtrættes og min opmærksomhed og koncentration kidnappes. Skolemæssigt er jeg udfordret og bruger forholdsmæssigt meget energi på at være til stede og forberede mig, så jeg er beskæftiget på en fjerdedel tid for nu", siger lærer Mette Kolind, der er på vej tilbage til arbejdet som lærer efter en voldsom ulykke på skolen for næsten et år siden. Foto: Privat
Blev ramt af ventilationsanlæg: Skal være lærer på en ny måde
Lærer Mette Kolind blev i oktober sidste år ramt af et ventilationsanlæg, som faldt ned i klassen. Nu er hun langsomt på vej tilbage på skolen. DLF hjælper hende med det praktiske. Det giver hende overskud til at finde nye måder at være lærer på.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
8. oktober sidste år gik Mette Kolind ind i et klasseværelse på Byskovskolen afdeling Asgård ved Ringsted. I dag husker hun ikke noget fra dagen. Men den fik en brat afslutning, da et forkert monteret ventilationsanlæg faldt ned fra loftet og rammer hende og en elev.
Annonce:
Ventilationsfirmaet Dansk Klima Service har erkendt ansvaret for, at ventilationsanlægget ikke var skruet ordentligt fast og har fået 80.000 kroner i bøde. Eleven får ikke varige men, men Mette Kolind fik blandt andet knust og lammet et skulderblad, en hjernerystelse og forslået væv og nerver. Hun har været sygemeldt i 10 måneder, men er langsomt på vej tilbage på arbejde.
"I skolen øver jeg at skrive på smartboard med venstre hånd. Jeg og ungerne joker med, at det er ok, at armen ikke kan komme op, for det ville have set dumt ud, hvis det havde været omvendt", lyder det fra Mette Kolind.
"Jeg kan hele tiden mærke min arm, jeg udtrættes og min opmærksomhed og koncentration kidnappes. Skolemæssigt er jeg udfordret og bruger forholdsmæssigt meget energi på at være til stede og forberede mig, så jeg er beskæftiget på en fjerdedel tid for nu".
Annonce:
Nyt lærerliv
Hun arbejder på en specialskole og har været på skolen siden 1984. Hun er meget glad for at være kommet tilbage på arbejde, selv om det er på nye betingelser.
"Jeg er så heldig, at jeg har uddannet mig som talepædagog, mens jeg arbejdede som lærer. Så lige nu har jeg taleundervisning. Det er med færre elever og ikke store klasser. Det er godt nu. Jeg håber, at det bliver det fremtidige. Det er stadig meget nyt for mig at være på job, så jeg ved ikke helt, hvordan det bliver", siger Mette Kolind.
Hun er ikke bekymret for sin økonomi. Hun får endnu fuld løn, og hun er meget taknemmelig for, at DLF tager sig af alt papirarbejdet og sager om erstatning, som kører sideløbende med, at Mette Kolind langsomt vender tilbage til lærerlivet.
Annonce:
"DLF's hjælp er virkelig guld. Alt hvad der er kommet i e-boks af beskeder fra kommuner er bare røget direkte videre. Jeg har ikke skulle forholde mig til det. Det er der nogle andre, der gør. Det er meget trygt. Det giver ikke min førlighed igen, men det giver en ro i processen", siger hun og peger på, at det giver hende mulighed for at fokusere på, hvordan hendes fremtidige arbejde skal være efter ulykken.
Konsulent i DLF Henning Sindahl kører Mette Kolinds sag.
Annonce:
"Lige nu følger vi arbejdsskadesagen. Der er endnu ikke truffet afgørelse om varigt men eller erhvervsevnetab. Fordi ventilationsfirmaet har anerkendt ansvaret, så er sagen hurtigt sendt videre til advokat. Der vil komme yderligere krav. Indtil videre har der ikke været tabt arbejdsfortjeneste, for hun har haft fuld løn. Men der vil komme et erstatsningskrav mod firmaet for svie og smerte og måske tabt arbejdsfortjeneste", siger Henning Sindahl, som fortæller, at det er sjældent, at lærere kommer ud for den slags arbejdsulykker.
"Ofte er det jo elever, som sparker eller slår, eller ting, der falder ud af et skab, når det åbnes", siger han.