”Madkundskab er det vigtigste fag i skolen", siger lærer Mia Friberg Severin Andersen.Privatfoto
Mia skal skrive nye fagplaner: Vi skal væk fra, at det lyder som om, at vi uddanner små gastronomer
”Jeg vil gerne have planerne tættere på virkeligheden end i dag, hvor vi næsten skal uddanne som gastronomer", siger Mia Andersen som sammen med Nina Hoffgaard er lærerne i gruppen, der skal formulere den nye fagplan.
”Jeg vil gerne give
et perspektiv fra virkeligheden, som den ser ud i skolen lige nu. Mængden af mål
i dag er helt utopisk i forhold til, hvad man kan nå med det antal timer, man
har. Hvis man forsøger at nå det hele, bliver det overfladisk, og man når ikke
den fordybelse, jeg synes er vigtig”, siger Nina Balling Hoffgaard.
Hun er
madkundskabslærer på Gyvelhøjskolen i Skanderborg Kommune, og der står
madkundskab på halvdelen af lektionerne på hendes skema. Det er hun rigtig godt tilfreds
med. For hun synes, faget er utroligt vigtigt.
”Jeg synes, at madkundskab
er lige så vigtigt at lære som at læse og regne, for det handler jo om at lære
børnene, hvordan de kan give sig selv ordentlig næring. Der er så mange unge,
der ikke ved, hvordan man laver mad. Det håber jeg ikke, at mine elever kommer
til at sige, når de går ud af skolen”, siger hun.
Annonce:
Det er Mia Friberg Severin Andersen,
som har undervist i over 20 år i faget på Syvstjerneskolen i Furesø Kommune helt
enig med hende i.
”Jeg synes, at madkundskab er det vigtigste fag i skolen. Vi
skal alle spise, og det er vigtigt børnene lærer at gebærde sig i et køkken.
Jeg synes, at de nuværende mål kan blive lidt højtravende. Også fordi jeg tydeligt
kan mærke, at færre og færre elever er vant til at være med i et køkken. Og når
vi er nødt til at starte med at lære dem, hvordan de sætter en tallerken i
opvaskemaskinen, så er der langt til gastrofysik”, siger hun.
Hendes motivation
for at gå ind i arbejdet ligger i at få faget opprioriteret.
”Men også i at gøre det tydeligt, hvad det er faget skal
kunne. Jeg vil gerne have planerne tættere på virkeligheden end i dag, hvor man
næsten kan tro, at vi skal uddanne små gastronomer, når man læser nogle af
målene”, siger hun.
Annonce:
Nina Balling Hoffgaard
håber, at de kan skrive planerne på en måde, så de bliver et reelt redskab for
kollegerne i hverdagen.
”Når man ser på de
nuværende planer, så er de overvældende og helt urealistiske. Jeg vil gerne
derhen, hvor det er noget, man aktivt kan bruge, når man skal planlægge og
forberede sin undervisning”.
”Mange af de ting, der kommer ud i skolen, virker som skrivebordsarbejde, som mænd og kvinder i
slips har skrevet. Jeg håber, at det, vi skal skrive nu, bliver mere praksisnært
og brugbart, at man kan mærke, at det er gennemarbejdet af nogle, der arbejder
med det til hverdag og ikke bare er noget, der ser pænt ud på papiret”, siger
hun.
Begge har ansøgt om
at komme med i arbejdet
Annonce:
Arbejdet gik officielt i gang onsdag i sidste uge, hvor alle
medlemmerne af skrivegrupperne var samlet til et kick-off-møde.
Her var
også de to andre medlemmer af skrivegruppen lektor Merete Vial fra læreruddannelsen,
VIA og lektor Majbritt Pless fra læreruddannelsens, UCL. De har også begge en fortid i folkeskolens hjemkundskabslokaler.
Sammen skal de fire kvinder formulere
fagplanen, som skal være klar til brug for lærerne fra skoleåret 2027/28.
”Det bliver drønspændende, og jeg er superglad for at få lov til at være med. Det giver da kriller i maven
at skulle ud og danse med de tunge drenge. Det er jo tydeligt, at det er
kloge og dygtige mennesker, jeg får
noget ud af at se deres perspektiver på faget. Det er noget andet end til
daglig, hvor man står med eleverne”, siger Mia Friberg Severin Andersen.
Annonce:
Hun er gået ind i
arbejdet, fordi hun og kollegerne så, at et af kredsmedlemmerne havde lagt
et skriv ud om, at man kunne søge om at komme med. Hun og kollegaen har arbejdet
en del med fagets udvikling og progression og eksamen, så efter aftale med
hendes leder, skrev hun en ansøgning og blev valgt ud.
Nina Balling Hoffgaard blev
prikket af sin tillidsrepræsentant og spurgt, om ikke kun skulle søge om at
komme med, og siden blev hun også spurgt af formanden for Madkundskabslærerforeningen,
hvor hun også sidder i bestyrelsen.
”Jeg vil gerne tage
imod alle muligheder for at udvikle madkundskabsfaget. Jeg kan godt lide at
have en finger med i spillet og vide, hvad der er det nyeste i faget. Det er en
anden måde at bruge min fagfaglighed. Jeg elsker at være sammen med eleverne. Men
jeg synes nogle gange, at jeg mangler faglige udfordringer, hvor jeg kan bruge
mit intellekt i hverdagen. Det bliver udfordret i sådan noget arbejde som det
her”, siger hun.
Vil gerne ændre på prøven
også
Som udgangspunkt skal
skrivegrupperne ikke røre ved prøverne, men begge
lærere mener, at der i den grad også er behov for en revidering af prøven. Oog
det er svært at se planerne isoleret fra prøven, fordi den slår tilbage i
faget.
”Der er helt klart
behov for en bedre balance mellem teori og praksis. Vi har gennemført den to år
officielt og to år lokalt, og kravene til, hvad de skal kunne er meget høje, særligt
teoretisk. Jeg synes også, at tiden i opstarten, hvor de skal lave lister til
indkøb, opskrifter
og arbejdsplan, kunne bruges bedre”, siger Mia Friberg Severin Andersen.
Nina Hoffgaard er
enig. Der er mange ting ved prøven, hun synes er skøre.
”Der står, at prøven
skal afspejle undervisningen, men det kan den jo ikke – alene det, at de er
oppe to timer, men vi har kun 1 ½ times lektioner. Og så kunne jeg godt tænke
mig, at vi kunne vejlede dem undervejs i prøven, ligesom man kan i håndværk og
design. Så de ikke står alene og er afhængige af om de har forældre, der kan
bakke dem op hjemme”.