Fremover skal statslige beskikkede censorer rette anonyme skriftlige afgangsprøver i bunkevis, uden at elevens egen lærer ser opgaverne

Slut med at bedømme egne elevers afgangsprøver

Fra sommeren 2016 skal 9.-klasselærerne ikke længere bedømme deres egne elevers skriftlige afgangsprøver. Systemet skal effektiviseres, så hver opgave kun bliver læst af én beskikket censor. Og fremover skal prøverne afleveres helt anonymt, så censor ikke kender elevens navn eller køn.

Offentliggjort

12 prøveinitiativer

Indførelsen af nye censurregler er et af en række initiativertil modernisering af prøverne, som folkeskoleforligskredsen hargivet opbakning til. 

Adgang til internettet ved skriftlige prøver i dansk

Forsøg med adgang til internettet ved skriftlige prøver ifremmedsprog

Udredning af mulighederne for en digital prøve iretskrivning

Forsøg med matematisk problemløsning med inddragelse afit-værktøjer

Bunden praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi,geografi og selvrettende udtræksprøve i fysik/kemi

Projekt- og produktorienterede prøver (historie, samfundsfag ogkristendomskundskab)

Forsøg med fælles prøve i historie, samfundsfag og eventueltkristendomskundskab

Forsøg med flere valgfag som prøvefag

Forsøg med prøver i partnerskab med lokale virksomheder,institutioner og foreninger

Sparringspanel vedrørende folkeskolens prøver

Obligatorisk digital prøveafholdelse

Én ekstern bedømmer ved skriftlige prøver og anonymisering afbesvarelser ved skriftlige prøver

Oplæg om fordele og ulemper ved ændrede tidspunkter for deskrift-lige prøveterminer og offentliggørelse af udtræksfag

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskoleforligskredsen har aftalt, at de vil ændre folkeskoleloven, så 9. klasse-lærerne ikke længere skal bruge tid på at rette afgangsprøver. Det sker for at gøre bedømmelsen mere effektiv som led i målet om, at lærerne får mere tid til undervisning og samvær med eleverne.

Faglærerne vil dog fortsat have mulighed for at se elevernes besvarelser og censorernes bedømmelser med henblik på evaluering af egen undervisning. Og eleverne vil som i dag have mulighed for at klage over prøveforløbet og bedømmelsen af prøven, oplyser ministeriet. Klagen indgives til skolens leder, der kan træffe afgørelse om, hvorvidt klagen skal fremmes eller afvises som åbenbart grundløs.

Flertal for tværfaglig naturfagsprøve 

For at sikre fuld objektivitet indføres samtidig en ny administrativ ordning, hvor eleverne aflægger skriftlige prøver under et prøvenummer i stedet for som i dag under eget navn.

"Der vil således ikke kunne sættes spørgsmålstegn ved bedømmelsens uafhængighed af censors kendskab til elevens køn, etnicitet mv.",skriver Undervisningsministeriet.

I 2007 og 2008 blev skriftlige prøver bedømt af to eksterne censorer i stedet for lærer plus censor. Den ordning blev indført for at styrke elevernes retssikkerhed, men blev afskaffet igen, fordi daværende undervisningsminister Bertel Haarder på baggrund af protester fra blandt andre censorerne konstaterede, at det havde den stik modsatte virkning. Blandt andre Dansklærerforeningen påpegede, at en banal skrivefejl fra censors side kunne betyde, at en elev fik en helt forkert karakter, fordi censor ikke kender elevernes navne og derfor bed mærke i, at der stod en forkert karakter ud for en elevs navn.

Ministeriet: De skriftlige prøver skal tilbage i lærerens hænder

 

Læs mere

Uvm.dk: Oversigt over de nyeprøveiniativer