Lærere må ikke mødes på tværs af klasserne, når skolerne delvist åbner igen på mandag, sagde undervisningsministeren på pressemøde. (arkivfoto)
Foto: Maria Becher Trier
Frihed i genåbning, men: "Nationale test har aldrig været mere nødvendige"
Det bliver nødundervisning helt til sommerferien for de små klasser. Hver klasse er sin egen boble, og de nationale test har aldrig været mere nødvendige. Det var budskaberne fra undervisningsministeren på mandagens pressemøde om skolernes genåbning.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De små elever vender tilbage i skolen, men det bliver ikke til den hverdag, de kender. Det var undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil meget tydelig omkring på mandagens pressemøde.
"Lærere og ledere har peget på, at der er brug for en stor grad af frihed til at gøre det, der er brug for i den enkelte klasse, både fagligt og socialt", sagde ministeren på pressemødet.
"Derfor er jeg glad for at kunne sige, at set flertal i Folketinget bakker op om regeringens ønske om af lade nødundervisningsbekendtgørelsen være gældende frem til sommeren".
Genåbning mandag: Lærerne skal coronatestes regelmæssigt
Det betyder dog ikke at alt bliver som i foråret, da skolerne første gang genåbnede med nødundervisning. For eksempel er der denne gang ikke krav om, at klasserne skal deles op i mindre hold for at minimere antallet af elevernes kontakter.
Klassen er en boble
"Eleverne må ikke omgås på tværs af klasser, heller ikke i frikvartererne, men der er ikke noget afstandskrav mellem elever i den enkelte klasse", sagde ministeren, som også slog fast, at lærerne heller ikke må mødes med lærere fra andre klasser. Heller ikke i frokostpausen, ligesom møder fortsat skal afholdes virtuelt.
De lærere, som fortsat underviser deres elever online, kan i øvrigt med god samvittighed vælge at prioritere deres tid til af de elever, man kan frygte mistrives, for eksempel til at ringe til dem. Også selv om tiden går fra noget af det faglige, understregede Pernille Rosenkrantz-Theil.
Minister: Nationale test skal stadig afholdes
De nationale test går i gang 1. marts trods nødundervsningssituationen skal de forestående nationale test stadig afholdes, slog Pernille Rosenkrantz-Theil fast på pressemødet.
"Jeg har aldrig før været i en situation, hvor de nationale test var vigtigere end de er i år", sagde hun.
"Det er ikke for de enkelte elevers eller læreres skyld, at de skal afholdes, men vi er nødt til at vide hvor vi skal sætte ind når vi skal rette op på det læringstab, eleverne måtte have oplevet. Der er de nationale test et af de redskaber, vi kan bruge. Ikke det eneste redskab, for jeg er godt klar over at der er mange problemer med de nationale test og hvordan de måler. Men de kan give os et indblik i om det er i dansk eller matematik eller engelsk, vi skal sætte ind - eller over hele paletten. Derfor vil jeg holde fast i, at de skal gennemføres i år også".
Minister: Nationale test kan give overblik over 'skolehuller'
Undervisningsministeren kunne ikke give afgangsklasserne og deres lærere svar på, om der bliver afgangsprøver i år, men hun lovede, at der kommer en udmelding om det inden vinterferien.
DLF appellerer til politikerne om ekstra lærerkræfter til en forsvarlig genåbning
Læs mere
Pjece: Genåbning af skolernes 0.-4. klasse