Mulighedernes land: Sådan vælger 1000 elever mellem 80 fag

1.000 udskolingselever i Aarhus har fået det største udbud af valgfag nogensinde. Det skal hjælpe dem med at afklare fremtidige uddannelsesønsker. Engelsk, dykning og gokart er blandt de mest populære fag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Overskrift


Valgfag.nu hedder samarbejdet, der også inkluderer lokaleforeninger og virksomheder. Det er første gang, at et heltskoleområde indgår et samarbejde om fælles valgfag.

Bag valgfag.nu står Viby Skole, Vestergaardskolen,Rosenvangskolen, Bavnehøj Skole, Højvangskolen, Langagerskolen ogUngIAarhus Skanderborgvej, der alle ligger i det sydligeAarhus.

Samarbejdspartnere: Aarhus Tech, Aarhus Købmandskole, Århus Social-og Sundhedsskole, Falck, DGI, Viby Gymnasium og Aarhus Billed- ogMedieskole.

Se mere på www.valgfag.nu

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Seks skoler i Aarhus og lokale fritidscenter- og ungdomsskoletilbud er gået sammen om at skabe det største udbud af valgfag til eleverne fra 7. til 10. klasse. Det er blevet til 80 meget forskelligartede fag. Blandt andet kinesisk sprog og kultur, knallertkørekort, gentlemanship/James Bond, mindfulness og robot.

Hidtil har hver enkelt skole skullet tilbyde valgfag i overbygningen,  og derfor har mulighederne været begrænsede. Skoleleder Kalle Kristensen fra Viby Skole siger, at det er på høje tid med en nytænkning af valgfagene.

"Den gamle model var ved at være en død sild. Med den nye ordning åbner vi op for flere og mere varierede valgfag, som i højere grad taler til de unge. Tænk på, vi fik idéen for lidt over et halvt år siden. At vi i dag står med et kolossalt udbud af valgfag, er et resultat af nytænkning og samarbejde", siger han.

Eleverne vil det hele Gennem samarbejdet med de andre skoler, lokale foreninger og ungdomsuddannelserne i Aarhus Kommune kan skolerne nu tilbyde eleverne en bred pallette af fag på forskellige adresser i byen. På trods af det varierede udbud var man usikre på, om eleverne var parate til at flytte sig efter fagene. "Vi troede ikke, at eleverne ville være særligt mobile, og at de ville vælge fag på deres egen skole eller naboskolen, men til vores store glæde har det vist sig, at elevene har søgt efter det, de gerne vil og har spredt sig godt ud både geografisk og interessemæssigt".

Elevernes drøm I slutningen af marts deltog eleverne i en valgfagsmesse, som skulle give dem overblik over alle valgfag. Eleverne skulle kort efter messen vælge fem valgfag i prioriteret rækkefølge, fortæller projektleder Sara Krogager, der er hyret ind som tovholder på valgfag.nu

"Vores første prioritet har været at opfylde elevernes ønsker. Alle elever har fået et eller to af deres ønsker opfyldt, derudover har vi så vidt muligt givet eleverne fag, der minder om det, de ønskede", siger hun. 

Engelsk, dykning, førstehjælp og gokart er blandt de mest populære fag. Det samme gælder faget 'Gå en kyststrækning', der giver eleverne mulighed for at komme på weekendture og gå tur langs kysten. Sara Krogager fortæller, at der ikke er nogen bornerthed for at vælge noget utraditionelt.

"En del drenge har valgt blødere fag som for eksempel design og mindfullnes, mens en del piger har valgt knallertkørekort".

Mulighedernes land Skoleleder Kalle Kristensen vurderer, at eleverne med deres bevidste valg har fokus på at skabe en målrettet uddannelsesplan.

"Ambitionsniveauet er stort for at dygtiggøre sig i de boglige fag, men også interessen for mere eksotiske valgfag spiller ind på elevernes ønsker".

Kalle Kristensen mener, at valgfagskonceptet har betydet en bedre snak mellem elever og deres forældre om valget af valgfag og fremtidsdrømme, og det ser han som en ekstra styrke i forhold til at nå målet om at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse. Kalle Kristensen tror modellen vil komme til at brede sig ud til mange flere kommuner inden for få år.

"Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en stor succes. Selvfølgelig er det nogle ting, vi skal finde ud af hen ad vejen, ligesom der nok vil være nogle elever, som ikke har fået deres ønske opfyldt. Men vi er i gang, og det her er mulighedernes land. Som det ser ud nu, er logistik, økonomi og fantasi de eneste grænser, jeg kan få øje på".