Kønsfordomme om uddannelser kommer ofte til udtryk ved, at de unge "simpelthen ikke har dem på radaren", fortæller projektleder i Boss Ladies FGU Jax Jakshøj.

Jax laver kønsklog vejledning: "Det handler om at få dem til at se 7 mulige uddannelser i stedet for 5"

Når Jax Jakshøj vejleder unge, forsøger han bevidst at udfordre fordomme. Det skal udvide de unge til at se flere muligheder. Han forklarer her, hvordan man laver kønsklog vejledning. 

Offentliggjort

Hvilke kompetencer har en sosu og en tømrer brug for?

Den øvelse sætter Jax Jakshøj, projektleder på Boss Ladies FGU, ofte studerende på den forberedende grunduddannelse til at lave. Og resultatet er stort set altid det samme.

"De har typisk et ret snævert billede af en del fag. Det er noget i retning af, at hvis man er sosu, tørrer man bagdel på gamle mennesker, og hvis man er håndværker, står man tidligt op og saver hele dagen", siger han.

Men med øvelsen kan man gradvist nuancere, både hvad den vejledte unge forstår ved kompetencer, og hvilke kompetencer forskellige fag kræver.

"Hele fidusen er, at man bagefter kan tale med de unge om, at mange kompetencer, de typisk synes hører til ét fag, faktisk kan bruges i langt de fleste fag. Og at der ofte nedenunder det udtalte om kompetencerne ligger noget usagt om køn", siger Jax Jakshøj.

Sammen med kollegaen Yolande Glenton afholder han workshop om kønsklog vejledning, når Københavns Professionshøjskole og Danmarks Vejlederforening den 4. april inviterer til vejlederkonference under overskriften 'Tilbage til rødderne'.

Her vil deltagerne blive præsenteret for konkrete metoder og værktøjer til at arbejde mere kønsbevidst med sin vejledning, herunder den oven for beskrevne kompetenceøvelse, fortæller Jax Jakshøj.

Nogle uddannelser er slet ikke på radaren

Boss Ladies FGU er et projekt under non-profit-organisationen Divers. Målet er at støtte kvinder og kønsminoriteter gennem deres tid på FGU og i deres efterfølgende overgang til uddannelse og job.

"Det er ud fra en tankegang om, at der er ret meget, de ikke er blevet præsenteret for igennem deres opvækst og skoletid. Og at det derfor kan give dem rigtig meget at komme ud og prøve at få nogle andre fag og værktøjer mellem hænderne", fortæller Jax Jakshøj og tilføjer:

”Mange af dem har aldrig set det som en mulighed, at det kan være noget for dem at have værktøj mellem hænderne. Det viser det sig at være for nogen. Andre får det prøvet af, og så viser det sig ikke at være noget for dem”.

Et led i projektet er at udbrede kendskabet til kønsklog vejledning gennem undervisning af uddannelsesvejledere.

"Store dele af uddannelses- og jobmarkedet i Danmark er fortsat meget kønsopdelt. Og så har vi en stor gruppe unge, der står uden for uddannelse eller jobmarkedet. På nogle uddannelser ser vi også, at der kan være store problemer med sexisme, uønsket seksuel opmærksomhed eller andre kønsrelaterede problemstillinger", siger Jax Jakshøj og tilføjer:

”Vi ser derfor kønsklog vejledning som et meget vigtigt redskab til, at flere kan finde deres rette hylde".

Projektlederen understreger, at kønsklog vejledning "ikke handler om, at nu skal alle prøve noget andet eller påduttes noget”.

”I virkeligheden handler det om at udvide, hvad den unge anser som muligheder. At man i stedet for at tænke over fem uddannelser måske tænker over syv eller ti. Og at paletten udvides med noget, som de aldrig havde tænkt over før. Ikke nødvendigvis fordi nogen har sagt til dem, at det kan du ikke, eller det må du ikke, men fordi det simpelthen ikke har været på radaren”, siger han.

Ikke en løftet pegefinger

Hvad vil det sige at lave kønsklog vejledning?

"Først og fremmest vil det sige, at man anerkender, at køn er en væsentlig faktor for de fleste mennesker – også i deres uddannelsesvalg. Og at man arbejder med, hvad det har af betydning for de unge", siger Jax Jakshøj.

”Det kan være noget så lavpraktisk, at der ikke kun er mænd på de billeder, man viser de unge fra klassiske håndværksuddannelser, og kun kvinder på dem fra omsorgs- og sundhedsfag”.

"Men det handler også om en anden opmærksomhed på, hvad den unge siger, og hvad man så tilbyder af muligheder den anden vej. En opmærksomhed på, hvordan ens egne fordomme om uddannelser afspejles i ens måde at vejlede på".

Men målet med undervisningen i kønsklog vejledning er ikke at løfte pegefingeren over for vejlederne, pointerer han.

"Hele pointen er, at kønsfordommene er i spil hos os alle sammen - og ikke mindst hos de unge selv, hvor de er formet helt fra barnsben. Af dem selv, deres forældre, deres lærere, deres venner", siger Jax Jakshøj.

Målet er derfor at give vejlederne mod på at udforske kønsbetingede strukturer i unges uddannelsesvalg og egen vejledning:

"Og det gør man ikke ved at sige, at vejlederne er problemet. Det er de slet ikke. Vi oplever, at mange allerede arbejder seriøst med de her ting. Og vi siger heller ikke, at kønsklog vejledning kan løse alle problemer. Det er bare ét værktøj blandt mange i en vejleders værktøjskasse. Men det er et, vi oplever, i mange situationer kan give nogle gode forstyrrelser og skabe nogle ændringer”.

Til konferencen 'Tilbage til rødderne' vil der i alt være 10 workshops. Konferencens key note speakers er professor emeritus fra University of British Columbia Norman Amundson og grundlægger og direktør for Doubleknot Works Andrea Fruhling.

Du kan læse mere om konferencen og tilmelde dig her.