Hele 21 af de 24 elever i nødberedskab under lockouten kommer fra Kolding (arkivfoto).
Arkivfoto: Jens Dahl, Nørrebjergskolen
24 elever fra specialklasser er omfattet af et nødberedskab
På landsplan er 24 elever fra specialklasser, der ligger i forbindelse med en folkeskole, blevet omfattet af et nødberedskab under KL’s lockout af lærerne. Hele 21 af dem kommer fra Kolding Kommune, mens de tre sidste kommer fra hver sin kommune.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af hensyn til eleverne har KL undtaget lærerne på selvstændige specialskoler fra lockouten. Men undtagelsen gælder ikke lærere, der underviser i specialklasserækker og på specialcentre, som ligger i forbindelse med en almindelig folkeskole. Først da lockouten var varslet, blev KL opmærksom på, at eleverne i specialcentre kan have lige så store vanskeligheder som eleverne på specialskoler.
LC siger ja til at se på nødberedskab til elever fra specialklasser
KL pressede på for at få LC til at gå med til at oprette et generelt nødberedskab for disse elever. Det sagde LC nej til og henviste til, at KL har ansvaret for, hvem man har valgt at lockoute. Til gengæld sagde LC ja til at tage stilling til ansøgninger om, at navngivne og særligt sårbare elever kunne blive fritaget.
Kommunerne har søgt i begrænset omfang
Kommunerne har ikke søgt om at få elever i nødberedskab i særlig stort omfang, og lige nu er blot 24 elever fra fire kommuner omfattet.
"Vi har løbende en dialog med KL om, hvilke elever og lærere der skal omfattes af et eventuelt beredskab, og de gange vi har sagt nej, har KL været enige i, at eleven ikke har et reelt behov for at blive undervist under lockouten", siger vicesekretariatschef Henrik Højrup fra LC.
De 24 elever har forskellige funktionsnedsættelser, men har det til fælles, at de vil tage skade af ikke at få undervisning under lockouten, og at de i øvrigt er i aflastning i weekender og ferier.
Kolding har været mere opmærksomme end andre
Hele 21 af de 24 elever i nødberedskab kommer fra tre specialcentre i Kolding Kommune. Henrik Højrup har ikke en forklaring på, hvorfor den jyske kommune er så rigt repræsenteret.
Konsulent Merete Vejbæk fra DLF vurderer, at det skyldes, at det i høj grad var Kolding Kommune, der gjorde KL opmærksom på problemet med, at lærere i specialklasserækker og specialcentre ikke er undtaget lockouten.
"Derfor har Kolding Kommune været meget opmærksom på muligheden for at søge. Samtidig har andre kommuner måske sagt, at lockouten må køre, som den er", siger Merete Vejbæk.
Elever i specialcentre kan have store vanskeligheder
Skoleleder Jens Bay fra Specialcenter Vonsild er glad for, at otte af hans 40 elever er omfattet af et nødberedskab.
"Det er udviklingshæmmede børn, som har brug for hjælp til alt fra at spise til at bevæge sig. Mentalt vil det være for vanskeligt for dem, hvis de ikke kan komme i skole i en længere periode, så vi har fået undtaget fire lærere fra lockouten. De forsøger at skabe en hverdag med de strukturer, eleverne kender", siger Jens Bay.
Kommunen søgte først om at få samtlige lærere på sine tre specialcentre fritaget fra lockouten, men det lykkedes ikke.
"Jeg går ud fra, at KL ikke havde indblik i, at vores elever har endnu større vanskeligheder end eleverne på selvstændige specialskoler, siden vores lærere ikke blev undtaget", siger Jens Bay.
Dragør, Hvidovre og Aarhus Kommuner har fået lov til at oprette nødberedskab for hver en elev. Det er stadig muligt at søge, og det har en kommune benyttet sig af her til morgen. LC bestræber sig på at svare fra dag til dag.