Den nye hjemmeside skal imødekomme efterspørgslen fra såvel ministeriet som skolerne, når det gælder konkrete muligheder og løsninger til at sikre alle elevers deltagelse i grundskolens idrætsundervisning.
Ny hjemmeside hjælper idrætslærere med at inkludere børn med handicap
For mange idrætslærere er det en udfordring at inkludere elever med særlige behov som for eksempel fysiske og psykiske handicap. Men nu er der hjælp at hente på hjemmesiden tibis.dk, der går i luften, netop som det nye skoleår begynder.
Partnerne bagprojektet
Det nye online univers tibis.dk giver idrætslærere konkretvejledning til at inkludere alle elever i folkeskolensidrætsundervisning.
Hjemmesiden er en del af projektet "Tilpasset Idræt og Bevægelsei Skolen", der støttes af Undervisningsministeriet.
Siden er udviklet i et tæt samarbejde mellem FIIBL, Institut forIdræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, UCL Erhvervsakademiog Professionshøjskole, Parasport Danmark, Videnscenter omHandicap, Professionshøjskolen UCN/fysioterapeutuddannelsen,Kosmos/UCSYD samt Byskovskolen afdeling Asgård i Benløse vedRingsted.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) har i samarbejde med en række partnere udviklet det nye online univers Tilpasset idræt og bevægelse i skolen.
"Med tibis.dk ønsker vi at imødekomme efterspørgslen fra såvel ministeriet som skolerne, når det gælder konkrete muligheder og løsninger til at sikre alle elevers deltagelse i grundskolens idrætsundervisning", fortæller Søren Smedegaard, projektleder for TIBIS.
Gratis vejledninger og e-læringsmodul
Hjemmesiden er frit tilgængelig for blandt andre skoler, idrætslærere, pædagoger og professionsuddannelser. Blandt andet kan idrætslærere - på tværs af årgange - finde materialer, vejledninger og inspiration til, hvordan man kan understøtte alle elevers deltagelse i idræt.
Siden tilbyder også et gratis e-læringsmodul, hvor idrætslærere og skoler kan blive klogere på inklusion i idræt, aktivitetstilpasninger, forskellige typer af handicap og meget mere. Derudover byder siden på moduler målrettet lærer- og pædagoguddannelsen, så fremtidens lærere og pædagoger kan indarbejde en inkluderende idrætspraksis i grundskolen.
Nye initiativer skal inkludere handicappede elever i idræt og til Skole-OL
"Tibis.dk bidrager ikke alene med viden om og praktiske ideer til inklusionen af elever med forskellige former for fysiske og psykiske handicap, men giver også mulighed for målrettet kompetenceudvikling gennem e-læringsmodulerne for både studerende under uddannelse såvel som for det pædagogiske personale, der står med de daglige udfordringer", siger Søren Smedegaard.
Fangeleg med særregler for bestemte elever
Et eksempel på en tilpasset aktivitet er fangelegen dansefanger, hvor eleverne løber rundt i par. Fangeparret har veste på, og når et par bliver taget, stiller de sig over for hinanden og danser, indtil et andet par befrier dem. Der gør man ved at tage ny makker i hånden.
Ny pulje skal få elever med handicap med i idræt og bevægelse
Jasmin har meget svært ved at skifte makker hele tiden, og inden aktiviteten har hun og læreren haft en samtale om, hvordan hun bedst kan deltage. Aftalen bliver, at hun er sammen med én bestemt makker, som hun er tryg ved. De andre elever kender hendes udfordringer, og accepterer uden videre særreglen, da læreren fortæller om den.
Bog om inklusion af handicappede elever i idræt kan nu downloades gratis
Isak har det også umiddelbart svært ved fangelegen, da han har berøringsangst og ikke vil holde andre i hånden. Læreren har løbende en dialog med ham om udfordringen og løser det med forskellige hjælpemidler. Der kan for eksempel bruges et markeringsbånd, som holdes mellem eleverne. Eller de kan prøve med en tynd strikhandske.