De 27 folkeskoler og 12 friskoler er endt på Undervisningsministeriets liste, fordi mere end 30 procent af eleverne kommer fra boligområder, der har været på regeringens ghettoliste indenfor de seneste tre år (Arkivbillede).
Foto: iStock:Martin-dm
Her er de 27 folkeskoler, hvor elever kan dumpe børnehaveklassen
27 folkeskoler og 12 friskoler er på Undervisningsministeriets liste over skoler, der fra dette skoleår skal holde sprogprøver i børnehaveklassen. Flere skoleledere fortæller, at den nye stopprøve ikke har afholdt forældre fra at tilmelde børn til skolerne.
Her skal eleverne sprogtestes:
Folkeskoler:
Tingbjerg Skole København
Brøndby Strand Skole Brøndby
Skovbrynet skole Gladsaxe
Ole Rømer-Skolen Høje-Taastrup
Charlotteskolen Høje-Taastrup
Strandgårdskolen Ishøj
Borupgårdskolen Snekkersten Skoledistrikt Helsingør
Broskolen Slagelse
Lindeskovskolen Guldborgsund
Ejerslykkeskolen Odense
Abildgårdskolen Odense
H. C. Andersen Skolen Odense
Humlehøj-Skolen Sønderborg
Bakkeskolen Cosmos Cosmosskolen Esbjerg
Præstegårdsskolen Urban Urbanskolen Esbjerg
Kvaglundskolen Signatur Signaturskolen Esbjerg
Høje Kolstrup Skole Aabenraa
Ullerup Bæk Skolen, Skjoldborgsvej
Langmarkskolen Horsens
Munkevængets Skole Kolding
NOVA-skolen Vejle
Nørrevangskolen Randers
Sølystskolen Silkeborg
Tovshøjskolen Aarhus
Sødalskolen Aarhus
Ellekærskolen Aarhus
Tornhøjskolen Aalborg
Privatskoler:
Al-Hilal Skolen København
Al-Irchad Skolen Helsingør
Ros Privatskole Roskilde
Helsingør Privatskole Helsingør
Slagelse Privatskole Slagelse
Roser Skole Odense (er tilsyneladende lukket)
Odense Privatskole Odense
Al-Salahiyah Skolen Odense
Vejle Privatskole Vejle
Den moderne kulturelle skole Aarhus
Højbjerg Privat Skole Aarhus
Lerpytter friskole og børnehave Thisted
Kilde: Undervisningsministeriet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
60.000 elever begynder om få dage i børnehaveklasse. Som noget helt nyt skal de elever, der starter på 27 navngivne folkeskoler sprogtestes undervejs i børnehaveklassen. Klarer de ikke den sidste prøve, kan det betyde et år mere i børnehaveklassen. De nye regler har ikke umiddelbart fået forældre til at fravælge skolerne, lyder det fra flere skoleledere.
Skoleleder på Munkevængets Skole i Kolding Finn Fallesen havde indskrivning til børnehaveklassen i januar. Han har ikke hørt om forældre, der har fravalgt skolen på grund af sprogtest. Men han afviser ikke, at der kan komme reaktioner.
"Lige pludselig er det sådan, at hvis man går på Munkevængets Skole så kan man dumpe børnehaveklassen - det er noget nyt. Derfor er vi spændt på, om det kan få nogle konsekvenser. Det ved vi ikke endnu", siger Finn Fallesen.
Trods massiv kritik: Ny minister indfører fraværsstraf efter sommerferien
Forældre fravælger ikke skoler på ghettolisten
De 28 folkeskoler og 12 friskoler er endt på Undervisningsministeriets liste, fordi mere end 30 procent af eleverne kommer fra boligområder, der har været på regeringens ghettoliste indenfor de seneste tre år. Skolerne skal teste eleverne i børnehaveklassen for at finde de børn, der ikke kan godt nok dansk til at begynde i 1. klasse.
Heller ikke i Ishøj har de nye regler skræmt forældre væk. Skoleleder på Strandgårdsskolen i Ishøj Jan Mindegaard har ikke hørt fra forældre, der har fravalgt skolen på grund af de nye regler.
"Vi har tænkt på, hvad det kan betyde for os. Men der er tilsyneladende ingen forskel. Vi har igen to 0.-klasser i år", siger han.
Fire sprogtest i børnehaveklassen til børn fra ghettoer
Sådan fungerer sprogprøver i børnehaveklassen
Eleverne skal allerede til den første sprogprøve ved skolestarten. Derefter følger endnu en prøve i februar og én inden skoleårets afslutning. De elever, der ikke har tilstrækkelige sprogkundskaber ved skoleårets afslutning kan melde sig til et sommerskoleforløb med intensiv sprogstimulering. Derefter skal eleven til en fjerde sprogtest, og hvis eleven ikke består den, kan det betyde endnu et år i børnehaveklassen.
Sådan fungerer børnehaveklasse-sprogprøverne i praksis
Birthe Rasmussen er skoleleder på Langmarkskolen i Horsens, som er en af 17 skoler, som sidste år har deltaget i et forsøg med sprogprøverne. Heller ikke her har indførslen af sprogprøver tilsyneladende påvirket forældrenes skolevalg.
"For vores forældre har det ikke betydet noget. Vi har slet ikke hørt noget fra forældrene om det, selv om vi har oplyst om det", siger hun.
Men hun kan godt se, at der kan komme udfordringer i dette skoleår, hvor prøverne ikke længere skal køres som en forsøgsordning.
"For nogle af eleverne var det svært. Der var nogle, der ikke klarede det. Men der var ingen konsekvenser i år et, hvor det var et forsøg. Der er rigtig mange, der har lært rigtig meget fra materialet. Nogle af dem som ikke har klaret sig har sandsynligvis også andre udfordringer", siger Birthe Rasmussen. Forsøget afsluttede sidste skoleår, og derfor har skolen ikke erfaringer med at planlægge et sommerskoleforløb for de elever, som ikke klarede sprogtesten. I løbet af skoleåret vil skolen finde ud af, hvordan et sommerskoleforløb kan skrues sammen.
"Det er et krav - vi skal tilbyde det", siger Birthe Rasmussen.
Dumpet eller bestået: Små børn holdes i uvished, når de går på sommerferie