Undervisningsminister Merete Riisager var i dag kaldt i samråd. Her skulle hun forholde sig til Liberal Alliances forslag om at indføre en stopprøve i 0. klasse.
Foto: Screendump fra TV fra Folketinget
Riisager: "Jeg kan ikke kommentere på stopprøve i folkeskolen"
Undervisningsministeren var i dag kaldt i samråd for at svare på, hvad hendes holdning er til stopprøver i folkeskolen. Udvalget blev dog ikke meget klogere. Ministeren vil ikke kommentere på det, før regeringen har præsenteret sin parallelsamfundspakke.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
SF's Jacob Mark var tydeligt skuffet, da han efter 21 minutters samråd om stopprøver tørt konstaterede:
"Jeg kan forstå på det hele, at vi ikke får en politisk diskussion om det her emne, før parallelsamfundspakken er præsenteret. Så jeg synes bare vi skal stoppe samrådet her".
I de forgangene 21 minutter forsøgte SF's ordfører at få undervisningsminister Merete Riisager til at svare på, hvad hun mener om stopprøver i folkeskolen. Han havde indkaldt ministeren til samråd efter at Liberal Alliances børneordfører Laura Lindahl i juleferien meldte ud, at hun mener der bør indføres en stopprøve i dansk i 0. klasse. Ifølge Lindahl skal eleverne kunne bestå danskprøven for at fortsætte på næste klassetrin.
"Regeringen er ved at udarbejde et udspil om parallelsamfund. Jeg kan ikke kommentere på enkelte forslag før regeringen har præsenteret sit udspil", svarede ministeren kort i sin indledning med henvisning til det stort anlagte udspil om parallelsamfund, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) annoncerede i sin nytårstale.
Efterfølgende uddybede Merete Riisager:
"Jeg er enig med Laura Lindahl i baggrunden for forslaget. Jeg mener ikke vi kan nøjes med at se på, hvad skolen gør. Vi skal have fat i forældrene, hvis vi skal mindske gabet og vi skal have fat i børnene, før de starter i skole", sagde hun og fortsatte:
"Der er brug for, at forældre med anden etnisk baggrund end dansk tager hånd om deres børn. Vi skal have forældrene på banen, fordi det er i hjemmet, at barnets tidlige sprog udvikles. Forældrenes baggrund har stor betydning for børns ordforråd, og når man starter i skole med et efterslæb, så følger det en resten af skoletiden".
Jacob Mark: "Er en god idé"?
Det svar tilfredsstillede på ingen måde Jacob Mark:
"Jeg har det sådan, at hvis en ordfører fra ministeren eget parti med bulder og brag foreslår noget, der påvirker alle elever i Danmark, så synes jeg godt man kan forvente, at ministeren har en holdning til det. Jeg vil gerne vide, om ministeren synes det er en god idé, at lave en stopprøve i 0. klasse?", spurgte han.
Hvis SF's ordfører havde forventet, at han med den nye formulering af spørgsmålet også ville få et andet svar, blev han svært skuffet.
"Når man er en del af en regering, kan man ikke løbe ud med nyhederne, før de er klar. Jeg kan ikke sige, hvad der er i parallelsamfundspakken. Derfor kan jeg heller ikke forhold mig hverken positivt eller negativt til, hvad folks ønsker måtte være", svarede Merete Riisager.
"Parallelsamfund skal adresseres som en helhed. Udfordringerne kan vanskeligt håndteres som enkeltelementer. Det kræver at man ser på forskellige områder, både beskæftigelse, ydelser, bolig, skole osv. Derfor har vi i regeringen besluttet at lave et fælles udspil", sagde ministeren afsluttende.