Fagbladet Folkeskolen udgav halvanden måned efter lovindgrebet en e-bog om lockouten, 'Knockout - fortællingen om lærerlockouten' - hent den her https://www.folkeskolen.dk/531101/hent-e-bogen-fortaellingen-om-laererlockouten

Lærer-konflikten i 2013 - og dens efterspil

En ny bog bekræfter, hvad Danmarks Lærerforening har fastholdt hele vejen: at det var aftalt mellem regeringen og KL, at lærernes arbejdstidsaftale skulle afskaffes i 2013. Her kan du se hele forløbet, dengang i 2013:

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2012 nedsætter Finansministeriet en arbejdsgruppe med folk fra Undervisningministeriet og KL, der skal kigge på lærernes arbejdstid. Da DLF hører om gruppen, klager foreningen til ombudsmanden over afslag på aktindsigt:

DLF klager til ombudsmanden over hemmelig arbejdsgruppe 

Regeringen planlægger en folkeskolereform, og Danmarks Lærerforening er overbevist om, at dén skal finansieres af lærernes arbejdstid. Den 3. december bliver mistanken bekræftet:

Bekræftet: Lærerne skal finansiere skolereformen 

Tre dage senere går overenskomstforhandlingerne i gang, og KL gør det lysende klart, at en afskaffelse af lærerens arbejdstidsaftale er et ufravigeligt krav:

Stålsatte KL-forhandlere klar til ok-start i morgen 

Forhandlingerne i KL-huset går trægt, men lærernes forhandlere har opbakning fra kreative medlemmer:

Så er der 'Gangvagt Style'

De generelle overenskomstforhandlinger i kommunerne falder på plads, men den 28. februar varsler KL-formand Erik Nielsen lockout mod samtlige overenskomstansatte lærere, "da det er den eneste måde, som KL kan frigøre sig fra de arbejdstidsregler, som lærerne i sag arbejder under":

KL vil låse lærerne ude 

Forligsmanden overtager forsøget på at få parterne til at nå en aftale:

Arbejdstiden - knasten i lærernes overenskomstforhandlinger 

Heller ikke i Forligsinstitutionen var der tegn på bevægelse, før de to topforhandlere, Anders Bondo og Michael Ziegler på direkte tv kommer til at tale om muligheden for en model a la arbejdstiden i de finske skoler:

Forhandlingerne uventet genoptaget for åben skærm

 Men samme nat kommer det endelige sammenbrud:

Nu er forhandlingerne brudt helt sammen Ziegler: Vores mål er ikke mere undervisningstid

Den 2. april 2013 er lockouten en realitet, og alle overenskomstansatte lærere er lukket ude fra deres skoler:

Lockout-tv: Roskilde-lærere holder vagt foran rådhuset

I omtrent en måned er lærerne lukket ude fra deres skoler og bruger i stedet tiden på aktioner fra daglige halvmaratonløb over salg af såkaldte Ziegler-briller til musikvideoer og demonstrationer på gader og pladser.

Se videoreportage fra stor-demonstrationen foran Christiansborg 

Allerede under lockouten, den 24. april, udtaler Folketingets Ombudsmand sig om samarbejdet mellem regeringen og KL om lockouten:

Ombudsmanden: Det virker planlagt 

Den 25. april siger regeringen stop. På et pressemøde i Statsministeriet meddelte statsminister Helle Thorning-Schmidt, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og undervisningsminister Christine Antorini, at de vil gribe ind, "så vores børn og unge kan komme i skole igen". Derfra går det stærkt:

30 timer, der forandrede skolen 

Lovindgrebet bliver den afskaffelse af lærernes arbejdstidsaftale, som arbejdsgiverne på forhånd havde bebudet. Lærernes arbejdstid skal i stedet reguleres i henhold til lovindgrebets tekst, Lov 409. Og de overenskomstmidler, som lærerne gennem årene har brugt på forskellige elementer i arbejdstidsaftalen, er væk:

"Tyveri ved højlys dag" - overenskomst-millioner forsvandt med lovindgreb 

Fagbladet Folkeskolen udgiver halvanden måned efter lovindgrebet en bog om hele forløbet:

Hent e-bogen: fortællingen om lærerlockouten 

Et halvt år efter lovindgrebet stod regeringen på mål for det ved et åbent samråd:

Regeringen satte pausekomma i matchfixingsagaen 

Lærerforeningen henvender sig efter lovindgrebet til den internationale arbejdsmarkedsorganisation ILO, som i 2014 konkluderer, at regeringen skulle have inddraget Lærerforeningen i udarbejdelsen af Lov 409, og at der var for tæt samarbejde mellem regeringen og KL i forbindelse med lockouten:

ILO støtter DLF: Lærerne blev holdt udenfor 

Og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen beklager også, halvandet år efter lockouten:

Minister beklager: Vi skulle have talt med lærerne inden lovindgreb 

Men indgrebet favoriser ikke KL, lyder det også:

Samråd i dag: Regeringen fastholder, at Lov 409 er balanceret

Med udgivelsen af jounalist Anders-Peter Mathiesens bog om konflikten i 2017, er der for første gang kilder i den daværende Christiansborg-top, der bekræfter aftalt spil:

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten