Folketingets undervisningsudvalg besøger i denne uge Finland for at få inspiration til den danske uddannelsespolitik.

Skolepolitikere på vej til Finland

I morgen drager ni politikere fra Folketingets undervisningsudvalg på besøg i Finland. Her skal de søge inspiration i det finske uddannelsessystem, der er kendt for sine gode resultater i de internationale Pisa-test - og for universitetsuddannede folkeskolelærere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I morgen tirsdag drager Folketingets undervisningsudvalg mod den finske hovedstad Helsinki. Her skal politikerne hente inspiration fra finnerne til den danske folkeskole og læreruddannelsen. Også undervisningsminister Merete Riisager (LA) deltager på inspirationsturen.

Det er SF's undervisningsordfører og gruppeformand Jacob Mark, der har taget initiativ til turen. Ifølge ham kan vi i Danmark lære meget af den respekt, lærergerningen har i Finland:

"Respekten for lærerne er meget større i den finske befolkning end herhjemme, og respekten for lærernes faglighed er også større blandt de finske politikere. Jeg vil gerne se hvad det har bidraget med i forhold til at tiltrække studerende til lærerfaget", siger Jacob Mark (SF).

I modsætning til i Danmark har de finske folkeskolelærere en fem-årig akademisk læreruddannelse bag sig, som der også herhjemme har været stor diskussion om at indføre. Derfor skal undervisningsudvalget besøge Helsinki Universitet for at se, hvordan læreruddannelsen er tilrettelagt på universitetet.

Finland: Universitetet har gjort mig til en bedre lærer

I løbet af det fire dage lange besøg skal politikerne desuden mødes med embedsmænd fra det finske Uddannelses- og Kulturministerium for at diskutere uddannelsesfinansiering og Pisa-undersøgelser. Ifølge Jacob Mark (SF) er det interessant, at de finske elever får markant bedre testresultater end de danske, selvom de har kortere skoledage:

"I Finland har de formået at hæve fagligheden og samtidig have kortere skoledage, så jeg er optaget af deres syn på det her område. Jeg synes ikke det er et mål i sig selv at have lange skoledage, det vigtige er jo, hvilket indhold der er i skolen".

Danske elever går fire år længere i skole end finner 

Ifølge ham har dansk uddannelsespolitik haft for meget fokus på læringsmål:

"I alt for mange år har vi kigget mod Canada og Storbritannien, hvor de er meget optaget af målstyring og derfor har vi et alt for ensidigt fokus på læringsmål og Pisa-undersøgelser", siger Jacob Mark (SF).

Udover mødet med embedsmændene og besøget på universitetet lægger undervisningsudvalget også turen forbi både en folkeskole, det nationale finske uddannelsesagentur og de finske læreres fagforbund, OAJ. Turens sløjfe bliver et møde med to finske parlamentarikere.

Jacob Mark (SF) vil i løbet af udvalgets tur blogge her på folkeskolen.dk om de oplevelser, udvalget har i Helsinki og hvilke finske uddannelsesinitiativer, udvalget vil drøfte når de igen er hjemme på Christiansborg.

Skolepolitikere vender nu interessen mod Finland