Professionshøjskolen UCC, hvor uddannelsesstederne samles i nyt byggeri på Campus Carlsberg efter sommerferien, har haft en fremgang i førsteprioritetsansøgningerne på 24 procent.

Nu strømmer de unge til læreruddannelsen

På landsplan er søgningen til læreruddannelsen steget med 15 procent i forhold til sidste år, oplyser Danske Professionshøjskoler. Allermest markant i Jelling, der med den nye trainee-læreruddannelse kan notere en stigning på hele 124 procent i forhold til sidste års ansøgertal!

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ny trainee-læreruddannelse skal afhjælpe lærermangel

Den stigende interesse for læreruddannelsen glæder formand for professionshøjskolernes uddannelsespolitiske udvalg, rektor Erik Knudsen.

"På professionshøjskolerne er vi optaget af at uddanne dygtige lærere til den danske folkeskole. Formålet med reformen af læreruddannelsen er bl.a. at løfte de lærerstuderendes professionelle faglighed, så de er rustet til at realisere folkeskolereformen og dermed er med til at skabe en god folkeskole. Den udvikling er vi godt i gang med, og det smitter sandsynligvis af på interessen for uddannelsen. Samtidig er der ved at falde ro om folkeskolen, som jeg også tror er en forklaring på den positive udvikling", siger han. 

Erik Knudsen er til daglig rektor for UC Lillebælt, hvor uddannelsen i Jelling har oplevet den største procentvise stigning. Her har man i år indført en trainee-udannelsen, hvor de studerende bliver ansat på en 40-procents-lærerstilling i Vejle Kommune og får dermed løn, imens de tager læreruddannelsen. 

"Det er imponerende, hvor godt ansøgerne har taget mod initiativet", siger han om den nye uddannelse i Jelling, der melder om ansøgningsboom på henholdsvis 279 og 166 ansøgninger til læreruddannelsesstederne Fyn og Jelling svarende til en fremgang på 20 og 124 procent. Samlet går læreruddannelsen på UC Lillebælt frem med 45 procent.

 

Uddannelserne på Frederiksberg og Vordingborg er de eneste, som har oplevet en tilbagegang i antallet af ansøgere med et fald på henholdvis på fem og tre procent. 

Campus Carlsberg trækker

De to københavnske læreruddannelsessteder Zahle og Blaagaard/KDAS er netop lukket, og alle UCC's uddannelser samles i september i nybyggeri på Campus Carlsberg.

"UCC uddanner professionsbachelorer til velfærdssamfundets kerneopgaver, og det er godt at se, at mange unge igen i år ønsker en uddannelse i UCC. Jeg er især glad for læreruddannelsens store fremgang. I UCC's nye Campus Carlsberg får de studerende optimale rammer for deres uddannelse", siger en veltilfreds rektor Laust Joen Jakobsen i en pressemedddelelse fra professionshøjskolen.

Også de østjyske læreruddannelser på Via oplever fremgang - 4,8 procent flere har søgt læreruddannelsen i forhold til sidste år:

marts 2016: Læreruddannelsen har stor stigning i kvote 2-ansøgere

"Trods megen snak om den nye læreruddannelse, skolereform og læreroverenskomsten, så er der stadig mange, der gerne vil være lærere. For de vil have et job, der giver mening. Et job, hvor de ved, at de gør en forskel for andre," siger uddannelseschef Elsebeth Jensen.

20 procent flere ansøgere i Nordjylland

I Nordjylland ser det for første gang i en årrække ud til, at studiepladserne på læreruddannelserne i Hjørring og Aalborg bliver fyldt op. 358 ansøgere har uddannelsen som deres 1. prioritet - en fremgang på 20 procent i forhold til sidste år. 

"For andet år i træk oplever vi en fremgang på læreruddannelsen. Det er fantastisk at se, og vi glæder os i den grad over, at flere og flere unge igen finder lærerfaget attraktivt. Uddannelsen er inde i en god udvikling efter nogle hårde år oven på reform af folkeskolen og uddannelsen. Det lover godt for fremtiden, også for de nyuddannede, der har gode jobudsigter", siger rektor Lene Augusta Jørgensen.

Også fremgang på UC Syd og Sjælland

Også UC Syds læreruddannelser i Esbjerg og Haderslev har haft fremgang - 28 flere end sidste år har en af Syd-uddannelserne som første prioritet svarende til en stigning på godt 11 procent. Og på UC Sjælland med læreruddannelsessteder i Roskilde og Vordingborg er ansøgertallet til læreruddannelsen steget med 13 procent.

2015: Endelig: 13 procent flere vil være lærere