Klik på kortet i teksten, hvis du vil finde de lokale aftaler.
Her samarbejder kommune og kreds om lærernes arbejdstid
Flere og flere kommuner indgår i et samarbejde med den lokale lærerkreds, når rammerne for lærernes arbejdstid skal udstikkes. Formanden for Lærerforeningens overenskomstudvalg regner med, at tallet vil stige støt hen mod sommerferien. Find de lokale aftaler på folkeskolen.dk's opdaterede danmarkskort.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
62 kredse har svaret ja til, at de har lokalaftale om lærernes arbejdstid, en fælles forståelse eller tilsvarende, da DLF spurgte dem i slutningen af sidste år. Siden er flere kommet til (se kort og boks for de nyeste tal). Aftalerne er af meget forskellig karakter, og det er kun de færreste af dem, der sikrer lærerne et loft over antallet af undervisningstimer.
Mange forhandler lige nu for at tilpasse aftalen eller forlænge den, fortæller Gordon Ørskov Madsen, som er formand for overenskomstudvalget i DLF.
Mindre undervisning - mere tilstedeværelse til Ballerups lærere
"Vi ved ikke, hvor det ender henne, men jeg vil tro, at flere lærere ved næste skoleår er omfattet af en aftale eller en fælles forståelse", siger han.
De grønne kommuner er der, hvor lærerkreds og kommune i fællesskab har meldt rammerne om lærernes arbejdstid ud. De orange kommuner er der, hvor kredsene har haft indflydelse på kommunens udmelding. De hvide kommuner er der, hvor kommunen alene melder rammerne ud. Klik på kommunen og se, hvad parterne er blevet enige om. Hvis en kreds ønsker at få ændret farven eller linket på kortet, så kontakt venligst redaktionen.
Økonomien presser arbejdstiden
På trods af, at der er et stort økonomisk pres på kommunerne, og flere kommuner vælger at spare på skolerne, ser det ud til, at de kredse er blevet enige om arbejdstidsrammer fortsætter samarbejdet.
"I takt med omprioriteringsbidraget og nedskæringer bliver arbejdstiden presset mere og mere. Har man en lokal aftale, der sikrer undervisningstiden, så vil den komme under pres, så der er bevægelse i flere retninger".
850 undervisningstimer om året per lærer på Falster
Aftaler giver bedre rekruttering
Men Gordon Ørskov Madsen mener, at mange kommuner kan se, at aftalte rammer om lærernes arbejdstid betyder noget, når der skal rekrutteres lærere.
"Der er en sammenhæng mellem rekrutteringsproblemer, og det ikke at have en aftale. Det betyder noget, om kommunen har en lokal aftale, og nyuddannede kigger efter lærerstartsordninger. Det bliver et konkurrencemeter mellem kommunerne", Gordon Ørskov Madsen.
"Hidtil har vi set, at lærere lønshopper. Men nu begynder lærerne at shoppe efter, hvor forholdene er bedst".