Mai Mercado forventer, at det vil blive gjort noget ved den understøttende undervisning ved det kommende forligsmøde

Støttepartier til Venstre: Skrot den understøttende undervisning

De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil af med den understøttende undervisning. K og DF vil tage det op til forligskredsmødet sidst på måneden. Venstre vil ikke melde en holdning ud før efter mødet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Særligt De Konservatives undervisningsordfører Mai Mercado er overbevist om, at den understøttende undervisning snart går en tidlig død i møde.

"Jeg vil jeg da denondelynemig håbe på, at der sker noget. Hvis ikke det gør et indtryk med alle de mange henvendelser, vi får, med eksempler på, at det ikke fungerer, og at det tager pusten fra de dygtige elever, så synes jeg ikke, at man er sit ansvar som politiker på skoleområdet værdigt", siger Mai Mercado. 

Debat: Lad kommunerne droppe 'understøttende undervisning' i folkeskolen

Hun hæfter sig ved undervisningsminister Ellen Trane Nørbys (V) udmeldinger om, at hun er åben for at kigge på problemerne med reformen. Dansk Folkeparti meldte også allerede i valgkampen ud, at partiet gerne ser den obligatoriske understøttende undervisning afskaffet.

"Vi kunne godt tænke os, at det blev langt mere fleksibelt, så skolerne ikke per automatik skal tvinges til at afholde den understøttende undervisning. I perioder kan man så afsætte tid til fx konfirmationsforberedelse, eller noget andet lærerne finder relevant", siger undervisningsordfører Alex Ahrendtsen.

Kreativ konfirmations-forberedelse: Præster dropper forkyndelse   

DF: Bedre forståelse med en Venstre-minister

Han noterer sig meldingerne fra de øvrige partier og forventer, at regeringsskiftet øger muligheden for at komme til enighed. Han er dog forbeholden over for, om det vil lykkes at overbevise hele forligskredsen.

"Vi har nok en bedre forståelse, når vi nu har en Venstre-minister. Det har jeg i hvert fald en forventning om, og så jeg har jeg godt hørt, at flere af de andre partier har udtalt i Politiken, at de er overraskede over de lange skoledage. Så det bliver interessant at se, om det har rykket noget. Men jeg tør ikke spå om, vi kan overbevise alle i forligskredsen", lyder det fra partiets ordfører.

Lange skoledage overrasker skolepolitikere   

Liberal Alliance glade, men overraskede

Hos Liberal Alliance glæder man sig over udmeldingerne fra De Konservative og Dansk Folkeparti, men ordfører Merete Riisager undrer sig samtidig over, at partierne er blevet modstandere af den understøttende undervisning, når de var med til at indføre reformen.

"Jeg forstår ikke denne her politiske manøvre, hvor man går med i noget, man synes er noget bras for så bagefter at sige, at det er noget bras. Men jeg håber virkelig, at de borgerlige partier besinder sig, så vi kan få afskaffet den understøttende undervisning, som hele tiden har været forfejlet og presser lærerne", siger partiets undervisningsordfører Merete Riisager.

Liberal Alliance: Ud med bevægelse, understøttende undervising og lektiecafeer

Men hun vil gerne se noget handling nu:

"Det kræver, at DF og K tager Venstre i hånden og opsiger forliget. Venstre siger, at de er et liberalt parti, så derfor bør de jo forsvare civilsamfundet, foreningslivet og børnenes frihed, så det burde være det oplagte valg. Men jeg er ikke sikker på, om de vil gøre det", fortæller Merete Riisager. 

V tavse ind til efter forligsmøde

Trods presset fra regeringens støttepartier får det ikke Venstre til at love ændringer af den understøttende undervisning. Undervisningsordfører Anni Matthiesen (V) fortæller, at hun ikke vil melde noget ud, før partierne har været samlet til at drøfte reformens lange skoledage.

"Jeg er nødt til at holde mig til, at vi tager snakken sidst i august. Ministeren har indkaldt de politiske partier d. 26., og så må vi tage den der", fortæller Anni Matthiesen.