Tilstedeværelseskravet er en mistillidserklæring fra KL, mener skoleordfører fra Liberal Alliance Merete Riisager.
Liberal Alliance: Ud med bevægelse, understøttende undervisning og lektiecafeer
Fjern lovkravet om obligatorisk lektiecafe, bevægelse og understøttende undervisning. Og flyt fokus hen på elevernes dannelse og kundskabstilegnelse. Det mener Liberal Alliance. I det hele taget: Væk med opgaver, der ikke har noget med den faglige undervisning at gøre, og fjern også tilstedeværelsespligten.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I det nye Folketing på den anden side af valget vil Liberal Alliance gøre, hvad de kan for at rense ud i de opgaver, lærerne har ved siden af den egentlige faglige undervisning, fortæller partiets skolepolitiske ordfører, Merete Riisager.
For eksempel vil partiet argumentere for, at lovkravet om, at der skal være lektiecafeer, understøttende undervisning og bevægelse i folkeskolen bliver ophævet.
"Det skal være frivilligt, om skolerne vil have eksempelvis bevægelse i skoledagen", siger Merete Riisager.
"Men det vigtige lige nu er, at lærerne får mulighed for at fokusere på kerneopgaven, som er elevernes kundskabstilegnelse og dannelse. Der er for meget stress lige nu, fordi der er lagt så meget ud på skolerne, som ikke har noget med kernen at gøre, og det trækker skolen ned", tilføjer hun.
"Der bliver lige nu brugt alt for mange kræfter på at samarbejde med foreninger og på samarbejde med pædagogerne. Vi skal tilbage til rygraden i skolen, som efter vores mening altså er kundskabstilegnelsen og dannelsen og det at give børnene en demokratisk ramme, som gør det muligt for dem at udvikle sig til aktive, demokratiske borgere. Og så synes vi, at det er mindre vigtigt, at de løber op til tavlen, når de skal lære den lille tabel".
folkeskolen.dk/kandidatprove
Frihed for skolerne
For hende og hendes parti er frihed et nøgleord, også i skolepolitikken.
"Vi skal væk fra den centraliserede styring af skolen. Skolerne skal have mere frihed, så lærerne som sagt får bedre muligheder for at koncentrere sig om kerneopgaven, og forældrene får mere indflydelse på deres skole", siger Merete Riisager.
Af samme grund ønsker Liberal Alliance også, at der bliver skabt politisk mulighed for, at skoler kan blive selvejende, hvis de har lyst til det.
"Så skolen kommer væk fra overstyrelsen, og så lærere, skoleledere og skolebestyrelser selv kan bestemme, hvilken skole de vil være, uden at skulle forholde sig til nye trends. Man kunne eventuelt begynde med forsøgsordninger", siger Merete Riisager.
Hvad vil I ellers lave om?
"Vi vil droppe tilstedeværelseskravet på den enkelte skole. Det er en gammeldags måde at tænke arbejde på. I det private erhvervsliv interesserer man sig for, hvad medarbejderne laver og ikke for, hvor de laver det", svarer Merete Riisager.
"Jeg synes, det er en mistillidserklæring fra KL's side at kræve, at lærerne skal sidde på deres pladser i kontortiden, ofte i et støjfyldt miljø, i stedet for at tage hjem og rette opgaver, hvis det nu er det, man vil", tilføjer hun og skynder sig ind i toget på Hovedbanegården i København.
Hun er på vej hjem til sin valgkreds på Fyn.
"Jeg har pakket tandbørsten og de praktiske sko", siger hun.