Tyske gloser kan slås op. Det kan de nye Fælles Mål i tysk, fransk og engelsk først til juni - selvom lærerne skal undervise efter dem til august.
Nye Fælles Mål kan koste sproglærerne sommerferien
Ferien kommer til at gå med planlægning, hvis de nye Fælles Mål for undervisningen i tysk/fransk i 5.-6. klasse og engelsk i 1.-2. klasse først ligger klar til juni. Ministeriet bør fremskynde processen eller lade de nye mål være frivillige også i fag, der introduceres på nye klassetrin, mener formanden for Tysklærerforeningen for Grundskolen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Når folkeskolereformen træder i kraft til august er de nye Fælles Mål for fagene frivillige det første år. Det sker i erkendelse af, at lærerne ikke vil kunne nå at få indarbejdet målene i undervisningen til august, når de først ligger klar i juni.
Udsigt til et frivilligt år med nye Fælles Mål
Men reformen medfører også, at eleverne skal have tysk/fransk allerede i 5. klasse og engelsk fra 1. klasse. Og her er de nye Fælles Mål obligatoriske, da der ikke er tidligere versioner at læne sig op ad.
Det er helt urimeligt, mener Flemming Nygaard, formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen.
"Man kan ikke tillade sig at bede lærerne om at bruge deres sommerferie på at forberede undervisning. Det bliver lærerne nødt til, hvis de skal kunne nå at forberede en undervisning i overensstemmelse med målene", siger han.
Tidligere offentliggørelse eller frivillige mål
Flemming Nygaard her derfor skrevet til Undervisningsministeriet og uddannelsesordførerne i partierne bag reformen med en opfordring til, at man enten fremskynder processen med at få vedtaget de nye Fælles Mål, så lærerne har dem allerede i maj eller også at gøre dem frivillige i forbindelse med den tidlige sprogstart.
Det var Venstres Karen Ellemann, der i februar stillede forslaget om at gøre Fælles Mål frivillige det første år. Hun er dog ikke indstillet på, at det skal gælde de fag, der introduceres på et nye klassetrin.
"Hvad er der så at arbejde med? Når det så er sagt, så er det klart min forventning, at ministeriet prioriterer at få Fælles Mål til de 'nye' fag klar så hurtigt som muligt", siger hun.
Hvis der ikke er Fælles Mål at arbejde med, mener Flemming Nygaard, at man kan forholde sit til de eksisterende trinmål og Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog, som er udarbejdet af Europarådet.
"Den giver en række anvisninger til, hvad der er vigtigt ved tilegnelsen af fremmedsprog. Som jeg ser det, kunne det være en reel mulighed at tage udgangspunkt i den og de trinmål, der eksisterer i 7. klasse og så ellers klare sig på bedste beskub", siger han.
Den løsning mener Karen Ellemann dog ikke er holdbar. Hun mener, der vil være tale om en "pseudopakke".
"I andre fag har man nogle mål at arbejde videre med i perioden med frivillige nye Fælles Mål. Det har man ikke, når der er tale om nye fag, og derfor er de bundet af de nye Fælles Mål", slår hun fast.
Ministeriet vil gå i dialog
Undervisningsministeriet vil nu gå i dialog med de faglige foreninger, for at sikre, at lærerne er klædt på til at undervise efter nye Fælles Mål, når skoleåret starter til august, lyder det i en mail til folkeskolen.dk. Al snak om at gøre målene frivillige afvises dog:
"De fremrykkede fremmedsprog engelsk i 1.-2. klasse samt tysk og fransk i 5.-6. klasse har i sagens natur ikke gældende mål. Det samme gælder de nye fag madkundskab, håndværk og design, medier samt uddannelse og job. De forenklede Fælles Mål må derfor gælde for disse fag på de nye klassetrin allerede fra skoleåret 2014/15, hvis reformens målsætning om styrket fremmedsprog skal gøre sig gældende fra august 2014".