Rosa Lund ser gerne, at alle elever får "udfordret deres valg af ungdomsuddannelse"

Enhedslisten: Brug penge på UU-vejledning frem for reklame for erhvervsskoler

På trods af langtrukne forhandlinger nåede politikerne ikke i mål med en reform af erhvervsuddannelserne i denne uge. Forhandlingerne fortsætter mandag. En af de helt store knaster er, om der skal skæres ned på Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) eller ej, siger Enhedslisten.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I regeringens reformudspil 'Faglært til fremtiden' fremgår det, at vejledningen skal "forbeholdes de elever, der er i risiko for ikke at fortsætte på en ungdomsuddannelse".

Men hvis man vil have flere til at vælge en erhvervsuddannelse, nytter det ikke noget at begrænse den personlige UU-vejledning til de elever, der er i størst fare for at falde ud af uddannelsessystemet. Sådan lyder meldingen fra Enhedslisten, efter denne uges marathonforhandlinger om en reform af erhvervsskolerne ikke gav resultat.

"Vi er bekymrede, for vi har den ambition i EL, at alle unge skal udfordres i deres valg af ungdomsuddannelse for at sikre, at flere vælger en erhvervsuddannelse. Derfor synes vi, det er en dårlig ide, hvis det kun er de 20 procent mindst uddannelsesparate elever, der skal have vejledning", siger undervisningsordfører Rosa Lund.

Forudser massefyringer blandt UU-vejledere

Alle skal udfordres

I stedet så Rosa Lund gerne, at alle elever får en personlig samtale, hvor vejlederen kan "udfordre deres valg af ungdomsuddannelse".

"Men vi ser også gerne, at vi bliver bedre til at inddrage forældrene. Vi ved fra undersøgelser, at mor og far - især mor - spiller en afgørende rolle for de unges valg af ungdomsuddannelse. Derfor er vi nødt til også at udfordre forældrene og få budskabet igennem, at man altså kan rigtig meget med en erhvervsuddannelse og at der er stor jobsikkerhed og så videre".

Enhedslisten så gerne, at det blev en del af reformen, at man annullerer de nedskæringer på UU-vejledningen, der blev gennemført i forbindelse med sidste års finanslov og forlængelsen af finansieringen af ungepakke 2.

"Og ellers har vi et forslag om, at erhvervsskolerne skal bruge penge på vejledning i stedet for at markedsføre sig selv", siger Rosa Lund.

Ordføreren bekræfter, at vejledningen er en af de "knaster", der har gjort, at forhandlingerne om reformen trækker ud.

"Det er en af de ting, som EL har højt på dagsordenen. Vi er enige i regeringens ambition om, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, men hvis flere skal det, skal de udfordres i deres valg, og derfor er vejledningen et meget vigtigt punkt for os", siger hun.

Lene Espersen på besøg

I mandags var De Konservatives uddannelsesordfører, Lene Espersen, på besøg hos UUV Køge Bugt. Her lød følgende budskab fra formanden fra UU-vejlederne, Mark Jensen:

"Regeringens udspil taler om vigtigheden af vejledning og om vejledning som et centralt element i reformen, samtidig opereres der med en markant nedskæring i ressourcerne til vejledning og det synes vi ikke hænger sammen".

Bondo og UU Danmark vejleder politikerne om vejledning

Formanden for UU Danmark sendte Lene Espersen videre til forhandlinger med en klar opfordring til at opprioritere UU-vejledningen.

"Skal den nye reform af erhvervsuddannelserne introduceres ordentligt, er det vigtigt, at der fortsat er UU vejledere i grundskolen, og at vejledning kommer til at spille en rolle i forbindelse med den nye målsætning om, at flere folkeskolelever skal have en erhvervsuddannelse med i deres valgovervejelser om uddannelsesvalget efter folkeskolen. Der er ikke brug for nedskæringen på vejledningsområdet hvis vil sammen skal lave en succes", lød det fra Mark Jensen.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra andre ordførere.