Den nye fælles forståelse om lærernes arbejdstid i København er bedre end arbejdstidsloven - lov 409, mener formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg.

Enighed om lærernes arbejdstid i København

I København blev kreds, den lokale lederforening og forvaltningen i går enige om et fælles forståelsespapir om lærernes arbejdstid. Dermed er København og Aarhus pt. de eneste kommuner, der har forhandlet sig frem til enighed.

Offentliggjort

KLF: Derfor er forståelsespapiretbedre end lov 409

1) En nettoårsnorm på 1680 timer sikrer mod udsving i årsnor menfra år til år, hvilket betyder færre udsving i antallet afstillinger fra år til år.

2) Lærerne skal være til stede 37 timer om ugen i skoleugernemed et maksimum (undtagelsesvist) på 45 timer.

3) Lærerne og børnehaveklasselederne skal have en plan medmøde- og sluttidspunkter for deres fremmøde.

4) Der er lavet nogle gode rammer for planlægningen afarbejdstiden. Opgaveoversigten indeholder et komplet billede afårets opgaver. Det vil sige at, der ikke er nogle disponiblepuljer.

5) På arbejdsdage uden elever opgøres arbejdstiden til mindst7,4 time.

 6) Der er aftalt 7,4 timer i dette skoleår til start påforberedelse af næste skoleår, bestilling af materialer m.v.

7) 1. maj og en halv Grundlovsdag er sikret som fridage.

8) Skolelederen skal sikre tid til forberedelse og efterbehand-ling af undervisning for den enkelte lærer.

9) Der er aftalt tid til TR´ere, TR suppleanter og AMR´ere på ialt 330 timer pr. år til fordeling. Det kan lokalt aftales at givemere tid.

10) Læreren og skolelederen kan aftale, at 6. ferieuge afviklessom hele dage på skoledage eller som en nedsættelse af arbejdstidenfordelt over hele skoleåret. 6. ferieuge kan også fortsatudbetales.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne i København skal næste skoleår som udgangspunkt arbejde på skolen 37 timer om ugen i 40 uger. De skal have en plan for møde- og sluttidspunkter, og deres opgaveoversigt skal indeholde et komplet billede af årets opgaver. Tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter får 330 timer om året til deling til deres opgaver.

Bestyrelsen i Københavns Lærerforening (KLF) har godkendt det fælles forståelsespapir med den begrundelse, at forståelsespapiret er bedre end loven om lærernes arbejdstid.  

"Det er bedre end lov 409. Det mindsker usikkerheden ude på skolerne. Vi har set det som vores vigtigste opgave at reducere kompleksiteten. Vi kan ikke indgå en aftale, men vi kan lave nogle rammer, som letter skolernes arbejde med at gennemføre folkeskolereformen og med at tilrettelægge lærernes og børnehaveklasseledernes arbejde næste år", siger formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg til folkeskolen.dk

Aarhuslærerne får arbejdstidsaftale

 

 

Lærerne skal høres

Jan Trojaborg er glad for, at der med rammerne bliver skabt klarhed om, at skolens MED-udvalg bliver inddraget og får drøftet principperne i opgavefordelingen. Han sætter også stor pris på, at de tillidsvalgte bliver sikret tid til deres arbejde på skolerne.

 

De københavnske skoleledere er også glad for, at der er kommet en fælles forståelse i kommunen.

"Skolelederforeningen er glad for, at vi i fællesskab er nået til enighed om værnsregler. Dette skal give den fornødne ro på skolerne til at koncentrere sig om arbejdet med folkeskolereformen", siger Jeanne Jacobsen. 

Parterne er også blevet enige om at afvige fra lov 409 ved at sætte en fælles årsnorm på for lærernes arbejdstid på1680 timer om året. Den faste norm sikrer mod udsving i årsnormen fra år til år - sikringen skulle gerne give færre udsving i antallet af stillinger fra år til år. 

"Vi står over for en af de allerstørste reformer i den offentlige sektor. Vi ved alle, hvor vigtig den gode lærer er for vores børns læring og trivsel, og den gode lærer skal selvfølgelig have en god arbejdsplads", lyder det fra direktør i Københavns børne - og ungdomsforvaltning Else Sommer i en pressemeddelelse.

Anders Bondo håber på  flere aftaler 

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen håber, flere kommuner vil opnå enighed på samme måde, som det er sket i landets to største kommuner. 

Fredensborg: Politikere vil fohandle aftale med lærerne

"Der er ingen tvivl om, at jo nærmere vi kommer det nye skoleår, hvor både folkeskolereform og nye rammer for lærernes arbejdstid træder i kraft, jo større vil behovet for lokale aftaler blive. For lærerne er der to grundlæggende bekymringer. For det første er det afgørende, at de bliver sikret mod 'det grænseløse arbejde', hvor man i princippet er på job døgnets 24 timer. For det andet skal skoleledelsen påtage sig ansvaret for at sikre rammer, der gør, at den enkelte lærer kan levere undervisning af høj kvalitet og dermed overholde folkeskoleloven."

"Selvom enigheden i Københavns Kommune har en anden karakter end den aftale, der er indgået i Aarhus, er der begge steder tale om et skridt i den rigtige retning. KL har anbefalet, at kommunerne ikke indgår aftaler med lokale lærerkredse, men vi kan nu konstatere, at landets to største kommuner alligevel har indgået en form for aftale. Det bekræfter, at KL's skrivebordsteorier ikke kan bruges af dem, der skal få hverdagen til at hænge sammen på landets folkeskoler".

Lærerne i Zieglers kommune vil arbejde på skolen

 

 

Læs mere

Københavns Lærerforening: Forståelsespapir om fællesværnsregler