Formanden for Lærernes A-kasse, Gordon ørskov Madsen, kalder de nye dagpengeregler for en ulykke og en marginalisering af de ledige, som samfundet ikke kan være bekendt.
Foto: Thomas Arnbo
410 lærere har mistet retten til dagpenge i 2013
Langt flere end forventet er faldet ud af dagpengesystemet i 2013. Blandt dem er 410 lærere. DLF har hidtil forgæves foreslået at kombinere dagpenge med job nogle timer om ugen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Over 400 lærere har mistet retten til dagpenge som følge af de dagpengeregler, der blev indført ved årsskiftet. Det stod klart midt i december. Antallet er langt større end det, som Christiansborg-politikerne forventede, da dagpengereformen blev rullet ud. Dengang lød vurderingen, at mellem 2.000 og 4.000 ville ryge ud om året. AK-Samvirke har beregnet, at over 27.000 i løbet af årets første otte måneder har mistet retten til dagpenge.
»Det her er for mange mennesker en stor ulykke. Det er en marginalisering, som samfundet ikke kan være bekendt. Vi må finde nogle nye måder at gøre det på. Derfor foreslog vi også at kombinere dagpenge med et job nogle timer om ugen. Det er bedre, end at folk bliver kastet helt ud«, siger formand for Lærernes A-kasse, Gordon Ørskov Madsen.
11 procent færre lærere i skolen på fire år
Han håber, at den bekendtgørelse, som det såkaldte Carsten Koch-udvalg arbejder med lige nu, vil tage lærernes tanker med.
Lærernes A-kasse vurderer, at ud af de 400 lærere, som er røget ud af dagpengesystemet i løbet af året, er cirka halvdelen havnet på kontanthjælp eller anden forsørgelse - nogle af dem kan være kommet i job igen. 25 procent af lærerne er begyndt på uddannelse med den særlige uddannelsesydelse, som regeringen indførte, og 25 procent af dem har fået arbejde i et andet erhverv.
»Det er 400 lærere, som virkelig gerne vil have et lærerjob og har taget en læreruddannelse. Mange af dem er dimittender og er aldrig kommet rigtigt ind på lærerarbejdsmarkedet. Det er brandærgerligt, fordi vi måske pludselig får brug for dem«, siger Gordon Ørskov Madsen.
Folketinget behandler i øjeblikket et forslag om en midlertidig arbejdsmarkedsydelse til dem, der falder ud efter mellem to og fire år på dagpenge.
»Vi har iværksat en del tiltag for at undgå en hård indfasning af dagpengeperioden, som den borgerlige regering indførte«, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (Socialdemokraterne).
»Carsten Koch-udvalget kommer med noget snart, og det bliver interessant, for hvordan sikrer vi, at folk kommer hurtigere i arbejde? Næste år skal vi kigge på en ny dagpengereform. Her kan alt komme i spil, også lærernes forslag«.
Lærer efter fire måneder uden dagpenge: Jeg føler mig trådt på