"Det har føltes som at falde ned i et tomt hul. Efter jeg har mistet mine dagpenge, har min trængte økonomi fyldt meget for mig", siger den 54-årige lærer Dawn Petersen.

Lærer efter fire måneder uden dagpenge: Jeg føler mig trådt på

Fra januar til maj er 190 lærere faldet ud af dagpengesystemet, og til august vil yderligere 173 lærere være løbet tør for dagpengeklip. For lærer Dawn Petersen, der mistede sine dagpenge i februar, har den økonomiske usikkerhed været et ekstra nederlag.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvis jeg var et dyr, ville jeg være en myre. Jeg knokler for at få et job, men jeg bliver alligevel trådt på", siger den 54-årige lærer Dawn Petersen.

Hun er en af de 190 lærere, der i årets fem første måneder røg ud af dagpengesystemet. Yderligere 173 ventes at falde ud i perioden fra maj til august, hvilket ifølge Lærernes A-kasse svarer til det forventede antal. Retten til dagpenge blev fra 1. juni 2010 forkortet fra fire til to år. Det betyder, at ledige må gå fra dagpengesats til lavere overførsler såsom kontanthjælp eller uddannelsesydelse.

500 lærere står til at miste dagpengeretten

"Før jeg mistede dagpengene var det også hårdt at være arbejdsløs, men jeg havde i det mindste økonomien i orden. Jeg er taknemlig for, at jeg overhovedet har et sikkerhedsnet, men jeg har alligevel en angst over min økonomiske situation, hvor jeg er usikker på basale fornødenheder som at kunne betale regninger og få mad på bordet", siger Dawn Petersen, der har været på uddannelsesydelse, der svarer til kontanthjælp, siden februar og dermed gik fra en udbetaling på 11.000 kroner om måneden til en udbetaling på 8000 kroner.  

Afmeldt internet og rejseforsikring Dawn Petersen har været ledig siden 1. januar 2011, hvor hendes vikariat udløb. Hun bor på Bornholm, hvor børnetallet er faldende, og der er langt i mellem lærerstillingerne. Efter to år med jobsøgninger, kurser og deltidsjob som skoleguide var der ikke flere klip tilbage på dagpengekortet. Siden februar har hun benyttet sig af uddannelsesydelse for at sikre sin indkomst og holde kontakten til sit fag.

"Kurset i specialpædagogik gjorde, at jeg kunne overleve. Det er svært at undvære den faglige sparring med kollegaer, som man får i et job som lærer. Som arbejdsløs falder læreridentiteten sammen, og man mangler træning i at udtrykke sig fagligt", siger Dawn Petersen.

Nu er Henrik røget ud af dagpengesystemet

Udover savnet af fagligheden og omverdenens tanker om arbejdsløshed, så har afskeden med dagpengene også betydet, at Dawn Petersen ikke længere har råd til internet, rejseforsikring, tv-pakke eller medlemskab af DLF. Hun søger fortsat stillinger på Bornholm, men vil gerne flytte for igen at komme i job.

"Mine forhåbninger er igen at komme til at arbejde som skolelærer. Det er det, jeg er engageret i, at være den gode lærer. Der er ikke mange job at få på Bornholm, derfor er jeg ved at undersøge, om jeg skal flytte til København."

Ikke den eneste Ifølge formanden for Lærernes A-kasse findes der mange ledige lærere, der lige nu sidder i samme situation som Dawn Petersen.

"De, der lige nu falder ud af dagpengesystemet, er fanget i lavkonjunkturen. Det rammer især nogle særlige grupper, for eksempel lærere, der er oppe i alderen samt de helt nyuddannede. Hvis man først har været ledig i et stykke tid, kommer man desuden ofte bag i køen om jobbene", siger formand Gordon Ørskov Madsen.

Dansk lærer i Norge: Det kræver mod at tage springet

At det med den nye dagpengereform er blevet sværere at genoptjene sine dagpenge, er ifølge formanden en helt urimelig situation at sætte ledige i under den givne konjunktur. Hvis man som ledig vil forbedre sine chancer for at få arbejde, kan det dog være en god ide at flytte efter jobbene, der svinger meget fra kommune til kommune.

"Man kan være nødt til at rejse efter jobbene. Hvis man har mod på det, så kan det også være en mulighed at se ud over landets grænser, for eksempel til Norge, hvor flere kommuner mangler lærere", siger formanden for Lærernes a-kasse, Gordon Ørskov Madsen.