Kredsformand i Herlev Bent Larsen er glad for, at det er lykkes at bevare ånden i Herlevs A08 arbejdstidsaftale og samtidig prøve nogle af regeringens reformtanker af.

Herlev indgår reform-forberedende arbejdstidsaftale

Fra næste skoleår skal lærerne i Herlev undervise en lektion mere om ugen, eleverne får flere timer og der indføres to aktivitetstimer om ugen. Målet med Herlevs nye arbejdstidsaftale er at gøre skolerne klar til den kommende folkeskolereform.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har lavet aftalen ind i reformen. Vi kan nu gøre os erfaringer, så vil vi forhåbentlig være bedre klædt på til at tage de skridt, der skal tages, når reformen kommer, og overenskomstforhandlingerne er overstået", siger formand for Herlev Lærerforening Bent Larsen.

Aftalen kommer til at gælde fra næste skoleår, hvor eleverne fra 0. til 9. klasse hver uge får en aktivitetstime, som lærere står for. Derudover får elever fra 0. til 6. klasse en aktivitetstime, som pædagogerne står for. Lærerne skal undervise en lektion mere om ugen. Eleverne kommer i indskolingen på 27 ugentlige lektioner, på mellemtrinnet på 30 og udskolingen på 31. Det glæder skolechef i Herlev kommune Christian Holm, at eleverne får flere timer. 

Kommuner indgår arbejdstidsaftaler med lærerne

"Man har nået det politiske mål, at eleverne får mere undervisning samtidig med at man får fem millioner til stabilisering af økonomien. De 1,5 millioner kommer fra lærernes tjenestetid, mens pædagogerne i sfo'en forventes at bidrage med resten, fordi sfo-tiden nedsættes", siger skolechef i Herlev Kommune Christian Holm.

Herlev holder fast i tiden til den professionelle lærer

Aktivitetstimer De aktivitetstimer, som lærerne står for, kan bruges til eksempelvis fordybelse, lektiecafe, elevsamtaler og bevægelse. I 0.-6. klasse får eleverne desuden en ugentlig aktivitetstime med pædagoger. Timen er i sammenhæng med spisepausen. På den måde får lærerne midt på dagen mulighed for at holde møder eller forberede sig i en klokketime. 

"Vi får afprøvet, hvad aktivitetstimer er for noget, for vi har forventninger om, at den del af reformen bliver gennemført", siger Christian Holm. 

Reformudspillet: Sådan vil regeringen gøre en god skole bedre

Færre møder For at skaffe plads til mere undervisning har parterne valgt at skære halvdelen lærernes møder fra. Desuden bliver der afskaffet 20 årlige timer til individuel forberedelse, som lærerne i Herlev i år har. Der bliver skåret lidt på efteruddannelse og den tid, som lærerne har til opgaver i tilknytning til undervisningen.

"Vi skal aflevere 30 flere undervisningstimer om året. Vi går fra et maksimalt undervisningstimetal på 23 til 24 timer om ugen. Det er surt. Men jeg er stolt af, at vi har fået en aftale, som bygger oven på vores basisaftale, hvor vi får mulighed for at prøve reformtankerne af et helt år, inden det kommer rigtigt", siger Bent Larsen.

Arbejdstidsaftalen i Herlev er endnu ikke underskrevet, men alle lærere i kommunen er i dag inviteret til et møde, hvor borgmester Thomas Gyldal Pedersen og Bent Larsen vil orientere om den nye aftale.