Der vil stadig være tid til forberedelse og skole-hjem-samarbejde, siger børne og undervisningsminister Christine Antorini.
Foto: John Villy Olsen
Antorini til læreren: Du skal undervise to timer mere om ugen
Hvis eleverne skal have flere timer, skal lærerne i gennemsnit undervise to timer mere om ugen, sagde børne- og undervisningsministeren, da hun fremlagde regeringens udspil til skolereform. Ellers går regnestykket ikke op.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mange tal er fløjet gennem ofte tågefyldt luft de sidste dage, men nu skulle i hvert fald én ting stå klart: Lærerne skal i gennemsnit undervise to timer mere om ugen for, at regeringens regnestykke kan gå op, så eleverne kan få flere undervisningstimer end i dag.
Det afslørede børne- og undervisningsminister Christine Antorini selv på pressemødet i dag, da hun fremlagde regeringens udspil til skolereform:
"Lærerne underviser i gennemsnit eleverne 16 timer om ugen. Kunne vi ikke gøre det anderledes, så lærerne for eksempel underviser 18 timer? Så er der stadig 19 timer tilbage til, at lærerne kan forberede, lave skole-hjem-samarbejde og løse de andre opgaver, som også er vigtige".
Antorini: Lærerne skal ikke arbejde mere
Er det et mål for regeringen, at lærernes undervisningstid skal løftes med to timer i snit på landsplan? "Det er bare et eksempel. Vi siger, at man for eksempel kunne undervise to timer mere og bruge to timer mindre på andre opgaver", svarede Christine Antorini.
Har I et måltal for, hvad den gennemsnitlige stigning af undervisningstimer skal være? "Det er svært at sige nøjagtigt, men det er i omegnen af to timer".
Betyder det, at reformen kan realiseres, hvis lærerne underviser to timer mere? "Det er tæt på".
Med andre ord: Læreren skal - gennemsnitligt betragtet - undervise i 18 klokketimer om ugen og har så 19 klokketimer til forberedelse, skole-hjem-samarbejde og andre opgaver. Det bliver i alt en arbejdsuge på 37 klokketimer.
DLF: Udspillet vil betyde dårligere forberedt undervisning
Skolelederen skal have mere magt Hvordan det skal gøres i praksis er endnu uklart. Det er nemlig op til overenskomstforhandlinger mellem lærerforeningen og KL, som først går i gang på torsdag.
Men børne- og undervisningsministeren sagde, at hun havde noteret sig, at KL ønsker mere fleksible arbejdstidsregler og et større ledelsesrum til skolelederen. Nøjagtig det samme sagde statsministeren i øvrigt på sit pressemøde tidligere på sagen.
"Udgangspunktet er, at der tid til både undervisning og de andre opgaver. Det har jeg tillid til, at man kan organisere lokalt. Især hvis der er større ledelsesrum til det. Jeg har tillid til, at det kan skolerne organisere. Det kan være anderledes forberedelsestid, mere effektive møder eller andre ting", sagde Christine Antorini.
Statsministeren om reform: Vi har haft masser af god dialog med lærerne
Flere journalister undrede sig over, at en socialdemokratisk ledet regering kan fundere finansieringen af en skolereform i et overenskomstresultat, men såvel Christine Antorini som SF'eren Pernille Vigsøe Bagge, der også var tilstede i Færøsk Pakhus i Ministeriet for Børn og Undervisning, forsvarede sig med, at det var regeringens ret og pligt at komme med udspil til, hvordan folkeskolen skal være.
Både pædagoger og lærere i aktivitetstimen Også med hensyn til de nye såkaldte aktivitetstimer er det op til skolen og kommunen, om det kun er pædagoger der skal stå for dem, eller om der også skal være en lærer til stede i de timer, sagde ministeren.
En andet nyt tiltag er, at eleverne skal være meget længere i skolen end nu. En journalist spurgte:
Jasmin, pigen fra jeres folder, går i dag i 20 timer om ugen. Nu skal hun spærres inde 30 timer. Har du slet ikke angst for at de her børn har behov for at komme ud og være sammen med andre børn?
"Jeg synes, det er en spøjs diskussion. Mange børn går i børnehave fra 8-16. Det er der ingen, som synes, er ondt. Hvorfor er det så ondt at gøre i skolen? SFO-aktiviteterne bliver inddraget, så dagen bliver mere spændende og sammenhængende", svarede børne- og undervisningsministeren.
DLF: God ide at lade lærere varetage aktivitetstimer
24 elever i klassen En journalist ville også vide, hvad der var blevet af valgløftet fra Socialdemokraterne og SF om maksimum 24 elever i klassen.
Hvorfor er der intet med om lavere klassekvotient i udspillet?
"Det er et valg. Gennemsnittet er 21 elever i klassen, og kun omkring 18 procent af klasserne har mere end 24 elever", sagde Antorini.
Hvis alt går efter regeringens plan, vil den nye lov træde i kraft i august 2014, og så vil der i den nye danske helhedsskole være minimumsregler på hvert klassetrin for skoledagens længde og for det samlede antal årlige undervisningstimer og for antallet af årlige undervisningstimer i dansk og matematik.
Desuden vil der blive fastlagt vejledende timetal for undervisningen på hvert klasetrin i de andre fag.