"Der er ingen tvivl om, at kommunalreformen ikke har levet op til sine intentioner, når det gælder personer med handicap", siger Stig Langvad, formand for DH.

Handicappede oplever et fald i brugen af specialundervisning for voksne

Kommunalreformen skulle give bedre kvalitet ved at samle hovedansvaret for handicapområdet i større kommuner, men i stedet er mange borgere med handicap blevet svigtet, viser en undersøgelse fra DH. Det gælder også i specialundervisningen for voksne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danske Handicaporganisationer, DH, har bedt sine 32 medlemsorganisationer om at vurdere kommunernes indsats, efter at de overtog ansvaret fra amterne. 30 af dem har besvaret spørgeskemaet, og deres svar tegner et klart billede af reformens negative konsekvenser.

I et af undersøgelsens 23 spørgsmål spørger DH til, om brugen af specialundervisning for voksne faldet efter kommunalreformen, uden at behovene er dækket på anden måde.

Af de 22 organisationer, der har taget stilling til dette spørgsmål, svarer lidt over 27 procent, at brugen af specialundervisning "i høj grad" er faldet, mens næsten 14 procent siger "i nogen grad" og 4,5 procent "i mindre grad". 45 procent siger altså, at der er sket et fald, mens ingen har krydset af ved svarmulighederne "ingen forandring", eller at der "slet ikke" er sket et fald.

Det hører derfor i høj grad med til billedet, at de resterende 55 procent har svaret, at spørgsmålet om specialundervisning for voksne ikke har relevans for deres handicapområde. Der er med andre ord ingen, der peger på, at brugen af specialundervisning er steget eller i det mindste status quo.

Kommunalreformen svigter mennesker med handicap

80 procent af handicaporganisationerne mener, at kommunalreformen "slet ikke" eller "kun i mindre grad" har ført til forbedringer af kvaliteten i tilbuddene. Desuden mener 84 procent, at kommunerne ikke besidder tilstrækkelig viden om borgernes behov til at kunne levere den fornødne kvalitet i tilbuddene.

"Når vi ser på undersøgelsens resultater, er der for mig ingen tvivl om, at kommunalreformen ikke har levet op til sine intentioner, når det gælder personer med handicap. Den viser, at personer med handicap oplever store problemer i kommunerne, mest markant i forhold til manglende kvalitet, viden og samarbejde på de områder, hvor borgerne naturligt forventer et samarbejde ud over kommunegrænserne. Vi må desværre konkludere, at alt for meget er blevet overladt til det kommunale selvstyre, og at Folketinget ikke har set, at der er behov for at hjælpe kommunerne til at samarbejde på tværs", siger DH's formand, Stig Langvad.

Undersøgelsen gør ministeren meget bedrøvet

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) siger til Politiken, at hun er "meget bedrøvet" over, at de mennesker, der har brug for støtte, oplever, at de ikke får den.

"Det er et utrolig stort problem. Vi kan ikke rulle tiden tilbage, men vi har sat en evaluering af kommunalreformen i gang, og her vil det specialiserede område blive ekstra uddybet. Desuden har jeg lavet en aftale med KL om at bevare den specialiserede viden og har igangsat en kortlægning af den viden, der findes", siger Karen Hækkerup til avisen og fortsætter:

"Endelig har vi nu lavet den ordning, at hvis der er institutioner, der står til at lukke, kan jeg bede Socialstyrelsen om at vurdere, om der er tale om specialviden, som vi ikke kan undvære. Hvis det er tilfældet, beder jeg de fem kommunekontaktråd, hvor borgmestrene mødes, om at finde en løsning for, hvordan den viden bevares. Aftalen er, at steder ikke lukker, medmindre kommunekontaktrådene har en løsning på, hvordan den viden fastholdes".

Specialundervisningen får et eftersyn

Minister vil fastholde viden om om sårbare grupper

 Problemerne skal løses

Formand for KL's social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V), kan ikke genkende det billede, som handicaporganisationerne fremstiller:

"Kommunerne har ikke hjemtaget borgere fra tilbud i særlig stort omfang. Tværtimod får langt de fleste mulighed for at beholde det tilbud, de har nu. Men det er rigtigt, at kommunerne fremover vil blive mere selvforsynende", siger Anny Winther til Politiken og tilføjer, at hun er enig i, at kommunerne skal samarbejde.

Efter fem år med kommunalreformen viser erfaringerne, at det kommunale selvstyre ikke sikrer den tilstrækkelige viden og kvalitet i de kommunale indsatser på handicapområdet. Derfor skal det igangværende serviceeftersyn af kommunalreformen, bruges fornuftigt, så de åbenlyse problemer ryddet af vejen, mener Stig Langvad fra DH.

"Evalueringen af kommunalreformen er intet værd, hvis den ikke løser de problemer, der har vist sig som konsekvens af reformen. Nu er der en enestående mulighed for, at politikerne kan rette op på de ting, der tydeligvis ikke fungerer. Det skal lykkes - alt andet ville være skuffende og et yderligere svigt at de borgere, der er kommet i klemme", siger Stig Langvad.

Se handicaporganisationernes svar via linket til højre.

DLF: Kommuner svigter på specialundervisningen

 

Læs mere

Sådan svarer handicaporganisationerne påundersøgelsens spørgsmål

Politiken: Handikappede dumper kommunerne