"Udviklingen har gjort, at almindelige forbrugsgoder nu tilgodeser mennesker med specielle behov", siger messekoordinator Annemarie Enevoldsen.

Almindelige forbrugsgoder præger årets teknologi-messe

Ofte gemmer almindelige forbrugsgoder som smartphones, tablets og e-bogslæsere på funktioner, som børn, unge og voksne med funktionsnedsættelser som synshandicap, ordblindhed og ADHD kan få glæde af. Årets IKT-messe præsenterer en række muligheder.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Udviklingen har gjort, at almindelige forbrugsgoder nu tilgodeser mennesker med specielle behov. For eksempel er der indbygget talesyntese i en iPhone, hvor man tidligere skulle købe et særligt program ved siden af sin telefon. Det gjorde det væsentligt vanskeligere, men udviklingen er på brugernes side", siger messekoordinator Annemarie Enevoldsen fra IKT-messen.

Det betyder dog ikke, at speciallærerne bliver overflødige.

"Lærerne har en meget stor rolle at spille, for det er ikke bare sådan lige at lære at bruge en talesyntese. Derudover skal mulighederne for at bruge forbrugsgoderne i undervisningen udforskes. Der er masse af muligheder, som der ikke står noget om i de manualer, der følger med, når man køber en smartphone eller en tabletcomputer", siger Annemarie Enevoldsen.

Erfaringer med iPad'en på STU og med at læse med mobiltelefonen

På IKT-messen i Nyborg kan man blandt andet høre speciallærerne Viki Didriksen og Tobias Sørensen og afdelingsleder Morten Overgaard-Larsen fra CSV Sydfyn fortælle om, hvordan de bruger iPad'en på STU'en. De viser også enkelte brugbare apps.

CSU-Slagelse afprøver sammen med blandt andre Synscenter Refsnæs, hvordan personer med oplevede læsevanskeligheder kan udnytte mobiltelefoner med oplæsning af indscannet tekst. De 65 projektdeltagere har fået udleveret en mobiltelefon eller en smartphone med softwareløsninger, der svarer til deres behov. På messen beskriver

Ib Mathiesen og Lars Holm Svendsen fra CSU-Slagelse projektet sammen medBøgh Fangel fra Alexandrainstituttet .

Synscenter Refsnæs præsenterer sit nye digitale skolebibliotek for blinde og svagsynede børn, Biblus, der indeholder undervisningsmaterialer i alternative, utilgængelige formater, herunder e-tekster, digital punktskrift, lydbøger, film og e-bøger.

Synshandicappede elever får digitalt skolebibliotek

Lommeregner til talblinde

I de sidste 15 år har Pernille Pind arbejdet med voksne og børn med særlige behov i matematik. Hun har oplevet deres forskellige måder at tænke på, hvad der stopper dem fra at være i stand til at udføre matematik, og hvad der kan hjælpe dem i deres daglige udfordringer, hvor matematiske færdigheder er nødvendige. Med støtte fra tipsmidlerne, har hun sammen med sin mand udviklet en lommeregner for folk med særlige behov i matematik som en smartphone-app.

På messen præsenterer Pernille Pind lommeregneren med fokus på dens særlige funktioner og ideerne bag dem, mens IKT-konsulent Daniel Gartmann, fra Institut for Blinde og Svagsynede fortæller om navigation ved hjælp af smartphones.

Messen har fået ny arrangør

IKT-messen erstatter den tidligere HIT-messe, som Hjælpemiddelinstituttet stod bag. Instituttet blev tidligere i år lagt sammen med Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri, ViHS, under Socialstyrelsen. Derfor var det ikke muligt for Hjælpemiddelinstituttet at arrangere messen i år. I stedet har fra Institut for Blinde og Svagsynede overtaget den.

"Socialstyrelsen har indledt et samarbejde med Dansk Rehabgruppe, der står bag rehab-messen i Bella Centret. Det er en god messe, men den er alt for stor for et lille område som vores. Vi ville drukne der, og da vi altid har brugt HIT-messen til at videndele og netværke, spurgte vi, om vi måtte overtage den. Det havde Socialstyrelsen ikke noget imod", fortæller Annemarie Enevoldsen.

Sidste år blev HIT-messen delt ind i fem faglige spor: Kommunikation, specialundervisning, syn, hørelse og hverdagsteknologi. Det holder den nye arrangør fast i.

"Der er ikke grund til at ændre noget, der fungerer godt. Mange hjælpemidler går på tværs af funktionsnedsættelserne, så der er god grund til at deltage begge dage, men hvis man kun har mulighed for at komme én dag, kan man vælge den, der er mest interessant for ens fagområde", siger Annemarie Enevoldsen.

IKT-messen foregår i Nyborg tirsdag den 18. og onsdag den 19. september. Læs mere via linket til højre.

Læs mere