Børn- og ungerådmand Stina Willumsen.
Odense vil fyre sig til "det bedste hold"
Odense-rådmand Stina Villumsen (SF) vil gøre op med en kultur, hvor færrest mulige mister jobbet i fyringsrunder. "Det er en kulturændring, men vi skal have mulighed for at skille os af med lærere, hvis der er brug for nye kompetencer".
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærerhverdagen i Odense har de sidste par år været præget af voldsomme fyringsrunder. Senere i dag bliver endnu en omgang offentliggjort. Det endelige tal er endnu ikke meldt ud, men der har i lokale medier været talt om omkring 130 færre lærere, hvoraf cirka 90 skal findes ved fyringer, mens resten skal findes ved naturlig afgang. Dermed er lærergruppen på tre år reduceret med omkring 30 procent. I sig selv alvorligt for de berørte lærere og det odenseanske skolevæsen, der har ansat cirka 1600 folkeskolelærere. Børn- og ungerådmand Stina Villumsen(SF), forklarede i går til Fyens Stiftstidende, at den kommende fyringsrunde ikke alene drejer sig om at få budgettet til at gå op. I en artikel med rubrikken: "Fyringer skal give plads til de unge", forklarer rådmanden: "Vi har brug for et opgør med den tanke, at vi pinedød skal fastholde alle. Det er en kulturændring, men vi skal have mulighed for at skille os af med lærere, hvis der er brug for nye kompetencer. Og så skal vi have de nye lærere ind på arbejdsmarkedet". Skolechef Poul Anthoniussen bakker sin politiske leder op: "Og så er det for at sikre fornyelse og kvalitet og udnytte muligheden for at supplere personalesammensætningen. Vi vil sætte det bedste hold", siger han til Fyens Stiftstidende. Mangler anstændighed Kredsformand i Odense Lærerforening, Anne-Mette Kæseler Jensen, kalder besparelserne for benhårde. Hun er oprørt over, at ledelsen i Odense åbenlyst ikke er tilfreds med lærergruppen. Hun slår fast, at kommunen selv har ansvaret for at holde medarbejdernes kompetencer ajour. "Det er ikke nogen anerkendende eller værdsættende måde at tale om sine medarbejdere på. Vi står midt i en krise, som vi skal igennem ordentligt og anstændigt. Og jeg har ikke oplevet at få bedre resultater ved at tale nedladende om medarbejderne", siger Anne-Mette Kæseler Jensen til folkeskolen.dk. Hun fortæller, at lærerne i Odense de sidste 20- 25 år ikke har fået tilstrækkelig efteruddannelse. Innovation eller besparelser Samtidig med at lærergruppen er blevet beskåret kraftigt, er Odense i gang med et stort innnovativt projekt, og skolechefen understreger overfor Fyens Stiftstidende, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem kvantitet og kvalitet. "Vi har et benhårdt politisk niveau, der pakker besparelserne ind i innovative projekter, men ude på lærerværelserne kommer de til at mærke det, når man på tre år har mister en tredjedel af kollegaerne", siger Anne-Mette Kæseler Jensen. Besparelsernes endelige udformning er endnu ikke besluttet, men sagens parter skal mødes i løbet af fredagen.