"Det er da godt, at man kan blive klogere, men jeg synes godt nok, at det har taget de Radikale lang tid at nå til den her konklusion. Skolen ville helt klart have haft godt af at få den frihed tidligere", siger Ellen Trane Nørby om Radikales udspil om at tildele landets skole lange mere frihed.

Venstre-undren: Er de Radikale ved at melde sig ud af folkeskoleforliget?

Ifølge V-ordfører Ellen Trane Nørby ser det ud til, at de Radikale med deres nye skoleudspil løber fra aftalen om et nyt test- og evalueringssystem. ”Er det så fordi, de nu er ved at melde sig ud af folkeskoleforliget”, spørger hun.

Offentliggjort

Det skriver Radikale i deresudspil

"Vi vil afskaffe de nationale test, kvalitetsrapporterne, demange læringsmål, elevplaner, krav til skoledagens længde og dedetaljerede timebindinger. I stedet vil vi indføre enkle trinmål ogfagtimetal for indskoling, mellemtrin og udskoling. Og så skal etnyt evaluerings- og testregime med færre nedslag udvikles ifællesskab, som foreslået af Danmarks Lærerforening, KL ogSkolelederne i fællesskab".

Kilde: Radikale

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I News hørte jeg Sofie Carsten Nielsen (de Radikales politiske leder, red.) sige, at de nationale test skulle afskaffes. I Berlingske skulle de bare gøres vejledende og det ene og det andet. Men dér må jeg bare sige: Det er ikke det, vi har aftalt. De er jo med i en forligsaftale".

Sådan lyder det fra Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby i kølvandet på de Radikales nye skoleudspil, der udover en milliardindsprøjtning skal sikre landets folkeskoler langt mere lokal frihed end i dag.

Ellen Trane Nørby henviser til den brede aftale, som undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) - kort før corona-pandemien ramte Danmark - indgik med et bredt politisk flertal om at skabe et nyt bedømmelses- og evalueringssystem som afløser for de omstridte nationale test.

"Der står jo i den aftale, at det skal omfatte alle elever, ligesom aftalen også går på, at det skal være en del af folkeskoleforligskredsen i stedet for en selvstændig kreds. Og jeg synes sådan set, at vi lavede en bred forligsaftale - som de så åbenbart nu vil løbe fra", siger Ellen Trane Nørby.

Det blev ikke dødsstødet til nationale test i folkeskolen

"Derfor er det da også nærliggende at stille sig selv det spørgsmål, om det så er fordi, at de nu er ved at melde sig ud af folkeskoleforliget? Forliget om det nye evalueringssystem er jo en del af folkeskoleforligskredsen nu - så hvis man ikke længere respekterer den del, er det så fordi man melder sig ud af forliget eller hvad?", fortsætter V-ordføreren.

Undren over udspil

Ellen Trane Nørby lægger heller ikke skjul på sin generelle undren over de Radikales nye udspil om mere frihed til folkeskolerne, fordi partiet flere gange - også i den indeværende folketingssamling - har blokeret for konkrete forslag om mere frihed til skolerne.

Radikale foreslår mere frihed og stort milliardtilskud til skolen

"Det er da godt, at man kan blive klogere, men jeg synes godt nok, at det har taget de Radikale lang tid at nå til den her konklusion. Skolen ville helt klart have haft godt af at få den frihed tidligere", siger hun og fortæller, at de hun som undervisningsminister tilbage i 2019 oplevede, at de Radikale modsatte sig forslag om at give mere frihed til skolerne.  

"Vi kunne have undgået mange situationer, hvis vi havde lavet de justeringer allerede tilbage i 2016, da jeg var minister, og hvor der var et ønske fra V, K og SF om at lave nogle forandringer. Jeg forsøgte selv som minister at tage nogle friheds-initiativer, og det samme gjorde Merete Riisager. Men vi oplevede jo, at vores forslag blev hældt ned ad brættet - også af de Radikale. Vi kunne nemt have taget kampen om mere frihed langt tidligere, men jeg har oplevet, at hver gang, vi har været i gang, så er de faldet til patten", lyder det fra Ellen Trane Nørby.

KL, DLF og Skolelederforeningen laver fælles forslag til afløser for nationale test

V: Mener R også det her, når vi sidder i forhandlingslokalet?

Hun peger bl.a. på et stort frihedsforsøg med op til 100 folkeskoler, som Venstre tidligere - forgæves - har forsøgt at få igennem, ligesom hun nævner partiets nedstemte forslag om frikommuneforsøg fra foråret og et forgæves forsøg på at udvide regeringens frihedsforsøg i Holbæk og Esbjerg til at omfatte samtlige kommuner.

Venstre vil udvide frihedsforsøg til alle 98 kommuner

"Der har været rigtig mange anledninger til, at vi kunne have været i gang med det her arbejde for længst - men hvor de Radikale ikke har ønsket det. Det bliver jo aldrig til realpolitik, hvis man ikke gider gribe de muligheder, der er for at gøre noget. Så jeg har lidt en oplevelse af, at det her er lidt mere et radikalt eksperiment, hvor man kaster en masse bolde op i luften, end det egentlig er forankret i, hvad de så også mener, når vi sidder i forhandlingslokalet", siger Venstre-ordføreren.

Hun understreger dog samtidig, at hun er mere enige med de Radikale "i dag end i går".

"Men det er da ærgerligt, at de ikke har villet noget som helst noget tidligere. Så kunne det have været realiteter i stedet for ord i et udspil til et sommergruppemøde - og det ville have været godt for skolen".