Forhandlingerne har været både langvarige og vanskelige, siger de kommunalt ansattes topforhandler, Mona Striib. Til højre arbejdsgivernes topforhandler Michael Ziegler og til venstre formand for Lærernes Centralorganisation Gordon Ørskov Madsen.

Topforhandler om OK21-resultat: Reallønnen stiger

Efter forhandlinger hen over weekenden er KL og de kommunalt ansattes organisationer nu enige om hovedlinjerne i en overenskomst for de ca. 500.000 kommunalt ansatte.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dagens forlig holder sig inden for den samme ramme som ved det statslige forlig fra sidste uge, nemlig 6,75 procent. En pulje på 140 millioner kroner er afsat til rekruttering på sosu-området og et tilsvarende beløb til løft af lavtlønnede grupper generelt. 

Inklusive den såkaldte reguleringsordning, der sikrer en parallel lønudvikling mellem det offentlige og det private arbejdsmarked indeholder dagens forlig generelle lønstigninger på 5,29 procent over tre år, oplyser Forhandlingsfællesskabet for de kommunalt ansatte.

OK21 gør lønforskellen mellem fri- og folkeskolelærere større

Forbedret realløn

"Vi har landet et 3-årigt forlig, hvor vi er lykkedes med ikke bare at sikre, men også forbedre reallønnen for kommunalt ansatte. Det er sket på trods af nogle meget svære betingelser med corona og usikkerhed omkring økonomien", siger topforhandler for Forhandlingsfællesskabet, FOA-formand Mona Striib.

"Samtidig er der aftalt solide organisationspuljer, som nu kan anvendes af de enkelte organisationer og KL til konkret udmøntning ved organisationsforhandlingerne. Jeg er også tilfreds med, at vi har fundet en samlet balance med både en lavtløns- og ligelønspulje og en rekrutterings-pulje", siger Mona Striib. 

Det er de såkaldt generelle forhandlinger, som nu er afsluttet. Dernæst følger organisationsforhandlinger, altså for eksempel mellem Lærernes Centralorganisation og KL om lærernes særlige vilkår. Og modsat statsforliget fra sidste uge er der altså her sat penge af til organisationsforhandlingerne.

"Vi har hele tiden vidst, at vi ikke kunne honorere alle de ønsker, som medarbejderne kom med bl.a. ift. økonomien, men jeg synes, at vi sammen har udvist ansvarlighed og nået et resultat, der sikrer, at det fortsat er attraktivt at være på en af de kommunale arbejdspladser og hver dag yde en uundværlig velfærd til borgerne", siger arbejdsgiver-topforhandler, borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler. Han er glad for, at det er lykkedes i en tid, hvor coronakrisen raser, "og vi hverken kender sluttidspunktet for krisen eller skaderne, den kommer til at forårsage". 

På et pressemøde i KL-huset her til morgen fremhæver han rekrutteringspuljen, som kan hjælpe med rekrutteringen af sosu-medarbejdere til kommunerne.

DLF: Pædagoger har brug for et lønløft - men ikke på bekostning af lærernes reallønssikring 

I forliget er også afsat midler til andre formål.

"Med aftalen styrker vi bl.a. arbejdsmiljøindsatsen med nye uddannelser i psykisk arbejdsmiljø for ledere, tillidsrepræsentanter og vores arbejdsmiljørepræsentanter. Vi får en ny og styrket indsats for seniorer med det formål bl.a. at understøtte et langt og godt arbejdsliv. Samtidig har vi aftalt et fælles og tiltrængt fokus på fuldtid, timelønsansættelser og tidsbegrænsede ansættelser på det kommunale arbejdsmarked, og endelig sætter vi fokus på værdien af at inddrage medarbejderne i den grønne omstilling på arbejdspladserne", siger Mona Striib i en pressemeddelelse.

Det fælles pyskisk arbejdsmiljøprojekt Spark fortsættes også med den nye tre-årige overenskomst.

Artiklen er opdateret.

OK21: Nu går lærernes særskilte forhandlinger i gang 

Læs mere

KL.dk: Generelt OK21-forlig (pdf)

Forhandlingsfællesskabets beskrivelse afforliget

Forhandlingsfællesskabets slides omforliget