Det bliver en forhastet og forjaget undervisning, 9.-klasserne skal igennem dette forår, hvis ikke undervisningsministeren meget snart vil melde ud, at der kan opgives færre områder til naturfagsprøverne, advarer lærerforeningerne.
Foto: Peshkova/istock.com
Naturfagslærere dybt bekymrede for 9.-klasser efter corona-år
De naturfaglige lærerforeninger mener bestemt ikke, en beskæring af antallet af områder, der opgives til den fællesfaglige prøve, kan vente. Dette års 9.-klasser vil få en alt for forjaget undervisning uden den normale faglige dybde og bredde.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undervisningsministeren: "Der er forholdsvis lang tid til prøverne"
Der er stadig forholdsvis lang tid til sommer, lød det i svaret fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på appellen fra de naturfaglige lærerforeninger om at skære ned på antallet af områder, 9.-klasserne kan komme op i.
Men det handler ikke om, hvor længe der er til sommer, understreger foreningsformændene Brian Ravnborg, Erland Andersen og Lars Bo Kinnerup, men om den undervisning, der skal finde sted, inden der skal skrives tekstopgivelser, og eleverne skal trække lod.
"Lodtrækningen er for rigtig manges vedkommende 1. april. Det betyder, at der kun er tale om undervisning i januar, februar og marts! Heraf går der en uge til vinterferie og måske yderligere nedlukning pga. covid-19", skriver de i et svar til ministeren.
De mener, det er afgørende, at Undervisningsministeriet med det samme melder ud, at der til den kommende prøve skal opgives minimum tre fællesfaglige fokusområder. Så kan de skoler, der har haft mulighed for at gennemføre naturfagsundervisning under nedlukningen, opgive både fire eller fem områder.
"Hvis det skal have nogen som helst indflydelse på undervisningens kvalitet og hjælpe naturfagene, så skal der meldes ud nu eller allersenest første uge af januar. Hvis ikke, er vi alvorligt bange for, at undervisningen inden for naturfagsområdet bliver forhastet, forjaget og uden den faglige dybde og bredde som normalt karakteriserer grundskolens naturfagsundervisning".
Naturfaglige foreninger: Skru ned for emnerne ved prøven i år