Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Han fik først færten af det i en pause på lærerværelset. Noget var i gære, det summede blandt kollegerne. De var optaget af noget, der skete inde på Facebook. En kollega sagde: "Du skal lige se det her", og viste ham et opslag på det sociale medie.
Med det samme gik det op for ham, at han selv var hovedpersonen i opslaget, der lynhurtigt havde fået masser af kommentarer fra andre brugere af Facebook.
"Det var slået stort op, på sådan en plakat-baggrund - og ham, der har lavet opslaget, spørger så, om det er lovligt, at en sportslærer bader med 8-10-årige drenge. Opslaget er skrevet af faren til en af de drenge, jeg har i idræt i 3. klasse. Han nævner også børnemisbrug. Der er ingen tvivl om, at det er mig, det handler om, for jeg går jo i bad sammen med eleverne efter idræt", beretter den 56-årige idrætslærer til folkeskolen.dk.
Mandlige lærere føler sig udsatte
Frygten for at blive hængt ud
I dag ligger hændelsen nogle få uger tilbage. Men frygten for at havne i en shitstorm med anklager om både det ene og det andet er årsag til, at han ikke optræder under sit rigtige navn i denne artikel. I artiklen kalder vi ham Peter Krag, men folkeskolen.dk/idræt er bekendt med hans fulde navn og navnet på den sydfynske folkeskole, hvor han arbejder.
En kollega på lærerværelset udbryder med det samme, at det er frygten for den slags ting, der har gjort, at han er stoppet med at gå i bad med eleverne efter idræt.
"Det er den her frygt for at blive hængt ud. Bare én promilles usikkerhed om hvorvidt den voksne nu også har rent mel i posen. Men jeg har ikke tænkt mig at gå på kompromis. Jeg synes, det er vigtigt at være rollemodel, og det er vigtigt, at eleverne får et naturligt forhold til deres krop", siger Peter Krag.
"Hvad er det, der sker"?
Men i første omgang var han rystet.
"Jeg tænkte, hvad er det, der sker? Hvad bliver jeg nu udsat for? Tænk, at man kan sige sådan noget i al offentlighed uden overhovedet at vide noget som helst om fakta. Jeg var rimelig rystet og tænkte også, at det skulle han ikke slippe afsted med, så jeg var faktisk klar til at politianmelde det", fortæller Peter Krag.
Men i første omgang nøjedes han med at gå til sin skoleleder. Det fortrød han ikke. Der var fuld opbakning fra lederen, der prompte tog fat i faren fra Facebook og bad ham om at slette opslaget på stedet. Opslaget blev slettet hurtigt efter - og en potentiel shitstorm udeblev.
Siden kontaktede Peter Krags tillidsrepræsentant Danmarks Lærerforening, som vendte tilbage og bl.a. rådede Peter Krag til at slå koldt vand i blodet med sine overvejelser om politianmeldelse.
"Så jeg blev egentlig enig med mine nærmeste og ledelsen om, at det måske ville være en dårlig idé at anmelde det, fordi så ville sagen jo blive offentlig i de lokale medier, og i hele den lange tid frem mod en retsafgørelse ville der være nogle, der ville sætte spørgsmålstegn ved, om jeg rent faktisk har gjort noget - for sådan er mekanismerne jo".
Selv om han ønsker at være anonym, vil han gerne have historien frem. For han synes, der er noget principielt i den.
Lader sig ikke knægte
"Jeg har sagt til min leder, at hvis jeg først holder op med at gå i bad sammen med eleverne, så vil jeg føle, at jeg svigter. Så ville jeg ikke være den rollemodel, som jeg ønsker at være, hvis jeg lader mig knægte på den måde", siger Peter Krag.
Den sydfynske skole, som han arbejder på, har en del elever fra muslimske familier.
"Vi vil jo gerne have alle i bad, inklusive muslimerne. Men det er især her, jeg møder problemet. Der er også særskilte bade-kabiner for at imødekomme dem".
Han mener, at det vil være "sindssygt ærgerligt", hvis man i danske skoler "bliver nervøse og trækker i land" af frygt for kritik.
"For så gør vi os til ofre for den her sociale kontrol", siger Peter Krag.
Han udtrykker til gengæld glæde over sin skoleleders opbakning og håndtering af sagen.
Nu går kollegerne også i bad med eleverne
"Der var fuld opbakning, og der blev ikke rejst tvivl om noget som helst. Der blev også skrevet ud til kollegerne internt på Aula med det samme om, hvordan sagen var blevet håndteret. Det gav tryghed", fortæller Peter Krag.
Siden har flere af hans kolleger fortalt ham, at de gerne vil bakke ham op, så nu er de selv begyndt at gå i bad med deres elever efter idrætstimerne.
"Det er helt fantastisk", siger Peter Krag.
Han er ikke den eneste lærer, der er blevet mistænkeliggjort, fordi han går i bad med eleverne efter idræt.
Næstformanden i Dansk Skoleidræt, Preben Hansen, der ud over at være formand for organisationens faglige udvalg også er mangeårig idrætslærer, har prøvet det samme. Blandt andet har en elev givet udtryk for, at han var pædofil.
Korte ben og tyk mave
"Men jeg har altid gået i bad med eleverne. Når børnene spørger hvorfor, så siger jeg:
"'Grunden til at jeg går i bad med jer, det er, at så kan I se, at selv om man er 64 år gammel og har korte ben og tyk mave, så kan man godt være glad og tilfreds alligevel'", fortæller Preben Hansen - og tilføjer:
"Det er jo ikke sådan, at jeg tager stiletter og rød læbestift på og svanser gennem badet. Jeg tager håndklædet rundt om mig og går ud i baderummet, hænger håndklædet op og går under bruseren - ligesom i en offentlig svømmehal", fortæller Preben Hansen.
Han påpeger, at det i Peter Krags tilfælde er den anklagende far, der seksualiserer badesituationen.
"Den far skulle have en over næsen, for han er i gang med at skabe fjendebilleder og gøre det til noget unaturligt. Til gengæld burde læreren have en medalje, for han gør det eneste rigtige. Jeg er glad for at høre, at han bliver ved med at gå i bad med eleverne", siger næstformanden i Dansk Skoleidræt.
Kropsforskrækkede elever undgår stadig badet efter idræt
Han synes, det er synd for de unge, at de ofte ikke kan finde ud af at gå i bad med hinanden efter idræt - "mens de godt kan stå og flashe deres bryster op i hovedet på kameraer".
"Grunden til at vi skal have børnene i bad er jo ikke kun hygiejnisk. Der er også noget dannelsesmæssigt i det, så de ikke kun ser nøgne kroppe i fjernsynet. Derfor bader jeg også med mine elever. For hvordan skal vi som lærere og voksne vise børnene, at det er rigtigt og vigtigt at turde stå ved sin krop, hvis vi ikke engang tør gøre det selv"?