Faglig forening til ministeriet: Giv mulighed for at droppe eksamen i år

En større debat på folkeskolen.dk får nu håndværk og design-lærernes forening til at foreslå Undervisningsministeriet, at den nye valgfagsprøve i 8. klasse bliver udsat eller frivillig i coronaåret.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet har ingen planer har om at slække på kravene til den nye afsluttende prøve i de praktisk-musiske valgfag, skrev folkeskolen.dk. Det fik en hel række lærere til at reagere med indlæg og kommentarer både på folkeskolen.dk og på Facebook. 

Ministeriet: Valgholds-elever skal til fuld prøve, selvom nogle har mistet en tredjedel af undervisningen

"Over hele landet skal 8. klasses elever inden længe stifte bekendtskab med deres allerførste karakter på baggrund af to års valgfag, der kom haltende til verden længe efter startskuddet, og tilmed fik fejet benene væk under corona. Min egen oplevelse af valgfagene som underviser, er mildt sagt kaotisk. De blev indført og forlangt sat i værk ude på skolerne, før Undervisningsministeriet overhovedet selv var klar med vejledningerne til fagene", skrev lærer Mark Skiffard.

Oveni en tumultarisk start oplevede han som de fleste andre lærere, at håndværk og design helt blev skåret væk under coronanedlukningen. Og i Aarhus, hvor han underviser, blev faget ofret igen, da skolerne blev ramt af corona-smitte efter sommerferien.

"Mine elever har ikke modtaget undervisning i deres valgfag gennem den sidste halvdel af marts samt april, maj og juni. Det er 26 lektioner. De nåede at have de 2 første lektioner i faget efter sommerferien før vi igen strammede ind her i Aarhus, og gik bort fra den planlagte undervisning og over til én lærer/én klasse for at begrænse smittekontakt. Det koster dem pt mindst 6 lektioner mere, såfremt vi kan åbne igen i uge 38, som er planen pt".

Debat: Slæk dog på kravene til eksamen i valgfag eller aflys helt.

Hans holdninger oplevelser blev hurtigt fulgt op af en lang række andre lærere i håndværk og design, billedkunst, musik og madkundskab, som absolut ikke kan se rimeligheden i at sende elever til prøve i et fag, de har mistet så meget undervisning i. Der er p.t. knap 30 indlæg om emnet på folkeskolen.dk og endnu flere på Facebook. Folkeskolen.dk/h&d har bragt en del af spørgsmålene videre til Undervisningsministeriet.   Den Faglige Forening Håndværk og Design har længe været opmærksom på problemerne for valgfagene, som også blev diskuteret på på det Østjyske Stævne for et par uger siden. Formand Irene Egeskov Andersen har givet klart udtryk for, at hun mener lærerne bør gå til deres ledere og bede om erstatningstimer til eleverne, og hun opfordrer til at man gør prøveopgivelserne så simple som muligt. Hun mener dog ikke, at det er en god ide at slække på kravene til prøven.

Kære kolleger - ro på

Og nu har foreningen ydermere henvendt sig til ministeret for at høre, om der er mulighed for at udskyde prøven på nogle skoler.

"Er det muligt for skoler eller kommuner, grundet Covid19-aflyst valgfagsundervisning, at søge om at udsættelse forårets valgfagsprøve til vinterterminen 2021/2022 med indmelding senest 1. oktober 2021? Dette skal ses på baggrund af, at flere kommuners skoler - heriblandt Aarhus Kommunes skoler, stadig ikke kan gennemføre valgfagsundervisning grundet smittefaren, så hverken indeværende skoleårs valgfagslektioner eller forårets aflyste lektioner stadig ikke kan læses,  og denne pukkel kun øges", skriver de i brevet.

Foreningen spørger også, om Undervisningsministeriet har overvejet alternative tiltag til at beskytte de nuværende 8.-klasseelevers karaktergennemsnit - og dermed parathedsvurdering i forhold til optag på ungdomsuddannelser. Fx ved at lade prøvekarakteren for valgfagene ved prøveforløb december 2020 og maj/juni 2021 blive frivillig for eleverne at få på deres afgangsbevis i 2022 - på samme måde det er frivilligt for, om man vil have karakteren fra 9. klasses projektopgave på beviset.

Et andet alternativ kunne være at lade valgfagselever, som har mistet meget undervisning vælge mellem at få årskarakteren eller prøvekarakteren på afgangsbeviset. Eller man kunne ophøje nuværende 8. klasse-elevers årskarakter til prøvekarakter.

"Det handler om at sikre majoriteten af elever, der ikke når at indhente viden og kompetencer mod, at en eventuel lav karakter får indflydelse på deres gennemsnit og dermed adgang til ungdomsuddannelser med karakterkrav. Og samtidig sikre, at det fåtal af elever, der rent faktisk er klar til prøven, får deres karakter med på karakterbeviset", lyder det fra foreningen.