"Tænk hvis jeg havde været en ung mand med hus, bil og kone og børn. Så ville spørgsmålet være, hvor meget jeg så skulle have vinket farvel til. Men jeg boede heldigvis i en billig lejlighed i København, så jeg kunne holde til det økonomisk. Men det kunne mærkes", siger Johnny Pedersen.
Foto: Karen Ravn
DLF: Uskyldigt anklagede rammes af lang sagsbehandling
Lærer Johnny Pedersen blev anklaget for at berøre elevers bryster. To et halvt år efter fik han en voldgiftrets ord for at være uberettiget bortvist. Nu får han økonomisk kompensation. DLF har hjulpet, men lang sagsbehandling giver perioder med økonomisk usikkerhed.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærere kan blive uskyldigt anklaget for blandt andet vold mod elever, tyveri, blufærdighedskrænkelse eller seksuelle overgreb. Nogle bliver sendt hjem, mens anklagerne undersøges, mens andre prompte bliver bortvist.
Johnny Pedersen blev bortvist fra Damagerskolen i Greve, da piger fra 5. klasse i 2017 anklagede ham for at beføle deres bryster. Kommunen anmeldte sagen til politiet og bortviste Johnny Pedersen.
Politiet rejste ikke en sag, og i 26. marts i år slog en voldgift fast, at det var uberettiget, da Johnny Pedersen blev bortvist og mistede sit lærerjob.
Sagen har haft store personlige konsekvenser, men den har også givet økonomiske udfordringer i en svær menneskelig situation. En bortvisning betyder, at lønnen stopper øjeblikkeligt.
Johnny Pedersen blev sygemeldt og fik i halvandet år efter bortvisningen kun sygedagpenge.
"Tænk hvis jeg havde været en ung mand med hus, bil og kone og børn. Så ville spørgsmålet være, hvor meget jeg så skulle have vinket farvel til. Men jeg boede heldigvis i en billig lejlighed i København, så jeg kunne holde til det økonomisk. Men det kunne mærkes", siger Johnny Pedersen.
»Jeg kommer aldrig til at arbejde med børn igen«
Arbejdsskadesager tager tid
For et halvt år siden fik han en foreløbig vurdering af sit tab af arbejdsevne. 85 procent. Arbejdsskadekonsulent i DLF Merete Phillip har Johnny Pedersens sag.
"Johnny Pedersen er på en måde en af de heldige. Fordi hans tab af arbejdsevne foreløbig er vurderet til 85 procent, så kan han faktisk få penge", siger hun og tilføjer. "Det har været et langt sagsforløb. Der skal være en grundig politiefterforskning, men problemet er, at tiden i uvished gør mange syge. Det er meget alvorligt at blive beskyldt for pædofili. Det tager nogle desværre varig skade af", siger hun.
Johnny Pedersen er stadig sygemeldt, men får på grund af erstatningen for tab af erhvervsevne fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring nu så mange penge, at han kan leve, som da han fik en lærerløn. Han får sygedagpenge, mens det vurderes, hvor stort hans endelige erhvervsevnetab er.
Johnny Pedersen er glad for, at han bor i Københavns Kommune.
"Jobcentret i København har holdt hånden under mig. Der er fuld opbakning fra kommunen af. Jeg er stadig på sygedagpenge. Jobcentret har forlænget det, så længe min sag har kørt", siger Johnny Pedersen. Han skal nu i praktik, for at kommunen endeligt kan vurdere hans arbejdsevne.
"Kommunen vil af skånehensyn lave intern praktik i kommunen, hvor man har mindfulness og ryghold", siger han.
Selv om han stadig er meget mærket af sagen, er han glad for, at han ikke har givet op undervejs. Han føler, at det har været en udmattelseskamp.
"Greve Kommune trak den virkelig længe. Jeg tror, de håber, at man bukker under eller giver op, så de slipper for at skulle gøre mere. Men det gjorde jeg ikke. Hvis jeg ikke havde haft den opbakning fra DLF, fra lærerne på skolen og folk, jeg kender, og den stædighed, jeg har, så havde jeg ikke klaret den. Det så simpelthen så sort ud i starten", siger Johnny Pedersen.
Professor: Lærere har svært ved at blive renset for mistanke om overgreb
Fællesskabet griber læreren i enkeltsager
Formand for organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen mener, at Johnny Pedersens sag viser, at fællesskabet træder til, hvis en lærer kommer i kritiske situationer.
"Vi tager jo Johnny i hånden fra starten af sagen og kører de sager, der skal til, for at Johnny kan få oprejsning og den erstatning, han er berettiget til. Vi betaler også regningen for den advokat, som bistår Johnny i sagen ved politiet. Sådan en sag er med til at give respekt for og en forståelse for, hvorfor det er godt det er at være en del af en fagforening", siger Thomas Andreasen.
Han ser gerne, at sagsbehandlingstiderne i sådanne sager bliver minimeret mest muligt.
"Vi ved fra andre tilsvarende sager, at det ofte tager meget lang tid. Det betyder meget for både den økonomiske usikkerhed, og det med, at man gerne vil renses. Det er dybt frustrerende og problematisk, at sagerne tager så lang tid. Vi gør, hvad vi kan for at få tingene til at gå så hurtigt, som muligt".
»Jeg kommer aldrig til at arbejde med børn igen«
Læs mere
Læshele voldgiftskendelsen her