Der ser ud til at blive mange tomme stole til Praktiklærerforeningens årlige efteruddannelseskursus

Rekordfå tilmeldinger til praktiklærernes årskursus

Der er kamp om efteruddannelsesmidlerne i folkeskolen, og det ser ud til, at praktiklærerne er blandt taberne. Praktiklærerforeningens kursusaktivitet er skåret ned fra to til ét årligt arrangement, og i år ser der ud til at blive mange tomme stole.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oplægsholderne er booket, og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har sagt ja til at holde åbningstalen.

Men med to måneder til Praktiklærerforeningens årskursus ser det ikke ud til, at hverken oplægsholdere eller minister behøver mikrofon for at tale forsamlingen op. Der er indtil videre kun er indløbet cirka 20 tilmeldinger. Tilmeldingsfrist var 22. januar men er forlænget til 14. februar.

"Der har aldrig været så få tilmeldinger med så kort tid til tilmeldingsfristen. Vi oplever stor efterspørgsel, men også at interesserede siger, at de har svært ved at få skolen til at bevilge kurset", siger styrelsesmedlem i Praktiklærerforeningen Lotte Josephsen.

Nu får praktiklærere et digitalt mødested på folkeskolen.dk

"Der er større og større behov for efteruddannelse i folkeskolen og den nødvendige økonomi er ikke til stede. Det skaber hård konkurrence, og det lader ikke til, at efteruddannelse til praktiklærere står højt på prioriteringslisten særlig mange steder".

Kurset varer tre dage og afholdes 30. marts-1. april i Nyborg. Ved samme lejlighed holder Praktiklærerforeningen årsmøde.

Få muligheder for opkvalificering

Uddannelse af praktiklærere har længe været omdiskuteret. I 2012 blev der i en politisk aftale afsat penge til kommunerne til at sørge for, at alle skoler har en uddannet praktikvejleder.

Halvdelen af fynske folkeskoler har ingen uddannet praktikvejleder

Men i en verden, hvor jobskifter ikke er ualmindelige, er det mange steder svært for skolerne at sørge for, at der hvert år er en uddannet praktikvejleder på lønningslisten. Senest har en rundspørge fra UCL vist, at det kun gør sig gældende for halvdelen af de fynske folkeskoler.

Praktiklærerforeningens årskursus giver ikke formelle praktikvejlederkompetencer, men er tilrettelagt både som efteruddannelse af uddannede praktikvejledere, men også så ikke-uddannede praktikvejledere får noget ud af det, fortæller Lotte Josephsen.

"Det er et løft af de kollegaer, der varetager opgaver i relation til praktik i hverdagen. Enten som praktiklærere eller praktikkoordinatorer. Og det er faktisk en af meget få muligheder for, at ikke-uddannede kan få opkvalificering, hvis ikke det prioriteres at give dem den egentlige uddannelse til praktikvejleder. Så det er en trist udvikling", siger hun.

Ingen planer om at skære ned

Selv om det ser sløjt ud med tilmeldingerne, bliver programmet til årskurset ikke skåret til. Praktiklærerforeningen har heller ikke planer i fremtiden at reducere kurset eller at lade programpunker, der ikke kræver betalte oplægsholdere, fylde mere.

Censorrapport: Flere lærere skal praktikuddannes løbende 

"Det er fristende at skære ned på oplægsholdere, eller at få folk fra foreningen, der ikke skal have betaling, til at sige noget i stedet. Men når konkurrencen netop er så stor, tror vi på, det er vigtigt ikke at gå ned ad den vej. Hvis interesserede deltagere skal kunne overtale deres skoleleder, er det vigtigt, at der kan henvises til, at det er et kursus med høj kvalitet", siger Lotte Josephsen.

"Men dilemmaet er jo, at for at kunne opretholde den kvalitet, er vi nødt til at have et vist antal tilmeldinger. Der er jo en smertegrænse et sted".

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skolelederforeningen.