Uddannelsesreform

Hverken Claus hjortdal (tv) eller Gordon Ørskov Madsen (th) forstår, hvorfor man vil lukke 10. klasse, som hjælper unge videre. Læs undervisningsminister Mattias Tesfayes svar.

Tesfaye vil lukke 10. klasse: Lover 'flere penge og mere tid' på epx 

Regeringens nye gymnasieuddannelse bliver også for elever, der har brug for få voksne og mindre læringsmiljøer, forsikrer undervisningsministeren. Han kalder lærere og elever i 10. klasse for ”kernemålgruppen" for den nye epx.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvorfor i alverden skal man afskaffe 10. klasse, når den faktisk hjælper en masse unge videre i uddannelsessystemet?

Det spørgsmål er blevet gentaget flere gange i den forgangne uge, hvor regeringens udspil til en ny ungdomsuddannelse er blevet diskuteret og kritiseret. Centralt i udspillet er nemlig forslaget om at oprette en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse på to til tre år, der under navnet epx blandt andet skal erstatte hf og det kommunale 10.-klassestilbud.

Og spørgsmålet blev gentaget igen af skoleledernes formand, Claus Hjortdal, efter to dage på regeringens uddannelsestopmøde i Odense, der sluttede torsdag. Her havde han ellers diskuteret regeringens udspil i selskab med hundredvis af uddannelsespolitiske spidser og Mattias Tesfaye (S), udenrigsminister Lars Løkke (M), økonomiminister Stephanie Lohse (V) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

”Vi ved faktisk ikke rigtigt, hvorfor 10. klasse skal afskaffes. Vi synes det er synd, for 10. klasse kan levere noget af det, der er behov for. Nemlig flere der kommer ind på en erhvervsuddannelse. De leverer også en forvandling af elever, der ikke er uddannelsesparate, til at blive uddannelsesparate”, siger Claus Hjortdal.

Og han var ikke alene med sin undren.

”Der er ikke kommet nogle gode svar på, hvorfor man skal afskaffe 10. klasse. Jeg er meget stor tilhænger af en ny ungdomsuddannelse og af epx’en, men den kan sagtens bygges ovenpå 10. klasse”, sagde lærernes formand Gordon Ørskov Madsen efter topmødet.

Han er blandt andet bekymret for, at mange af de elever, der i dag går i 10. klasse, ikke passer ind i regeringens nye gymnasietilbud og derfor vil blive tabt, når man afskaffer 10. klasse.

Tesfaye: Hvordan kan mere tid og flere penge give dårligere muligheder?

Fredag deltog Mattias Tesfaye (S) i en debat i Politikens Boghal, og Folkeskolen fik mulighed for at stille spørgsmålet direkte til ham. Og hans svar lyder helt kort, at de unge med epx får mere tid til at træffe deres karrierevalg, og at det er en forbedring i forhold til det tilbud, de får i 10. klasse i dag:

”Når 10. klasse er slut, så står de unge i dag og er blevet et år ældre og skal stadig finde ud af, om de vil være lastvognsmekaniker eller væksthusgartner. Jeg kunne godt tænke mig, at de fik to år til at bestemme sig, eller tre, hvis de har lyst”, siger ministeren, der kalder 10. klasse for ”en byggesten” i den nye epx.

”Jeg har respekt for det arbejde, der bliver lavet i 10. klasse, men jeg kunne godt tænke mig at stille spørgsmålet tilbage: Er I helt sikre på, at eleverne efter 40 ugers skolegang på et 10. klasse-center er et sted, hvor de kan vælge i mellem 100 forskellige erhvervsuddannelser? For jeg kan se på frafaldstallene, at halvdelen af dem falder fra, og det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt”.

I gymnasietilbudet er der desuden afsat flere penge per elev end i 10. klasse, understreger ministeren og siger:

”Jeg har meget svært ved at se argumentet for, at flere penge og mere tid giver dårligere muligheder for at hjælpe lige præcis de her elever”.

Kæmpegymnasier er ikke fedt for alle

Han erkender dog, at nogle af de elever, der i dag ville gå i 10. klasse, ikke er i målgruppen for epx.

Den gruppe skal i stedet gribes af den forberedende grunduddannelse (FGU), som alle elever, der ikke har bestået 9. klasse, vil have adgang til, lyder ministerens plan. Men den nye epx er for alle dem, der består folkeskolens afgangsprøve.

”En stor del af de elever, der i dag går i 10. klasse, er kernemålgruppen for epx. Og lærerne, der underviser dér, er også kernemålgruppen for lærerværelset på det et epx-gymnasium”, siger han.

Og der bliver også plads til de mere socialt sårbare og fagligt udfordrede elever, lover ministeren og hiver en grøn notesbog frem fra inderlommen.

”Jeg har sådan en lille bog her. Der skriver jeg ting ned, som jeg skal huske, når vi udvikler den nye gymnasieuddannelse. Og en af tingene handler om læringsmiljøer. Jeg tror, at det er ret afgørende, at vi ikke bare slår døren op og siger: 'Her er vi 1.200 elever, er det ikke fedt?' For det er ikke fedt for alle, og nogle af dem går i dag i 10. klasse”, siger Mattias Tefaye.

Ifølge regeringens plan er det i 2030, at dørene åbner til epx og lukker for de kommunale 10. klasser. Ministeren mener, at der er god tid til at få ryddet udfordringer af vejen.