Explainer

En ny praktisk ungdomsuddannelse, som skal erstatte 10. klasse, hf, eux og hhx, er på den politiske dagsorden.

Skal 10. klasse nedlægges?
Måske, men det bliver ikke i morgen

Offentliggjort

Er regeringen ved at nedlægge 10. klasse?

Det er svært at sige. I maj 2024 præsenterede den såkaldte Reformkommission et forslag om at indlemme 10. klasse i en nyoprettet ungdomsuddannelse ved navn hpx (Højere Praktisk Eksamen). I den forbindelse udtalte børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at ”kommissionen har fat i noget spændende”, men understregede samtidig, at det er vigtigt at bygge videre på de ting, der i dag lykkes i 10. klasse. På det årlige Sorø-møde om skolepolitik understregede ministeren her i august så, at regeringen ikke har truffet nogle endelige beslutninger, ”andet end at man skal kunne gå på efterskole efter 9. klasse”.

Hvad er argumenterne for at lukke 10. klasse?

Tanken bag regeringens plan om at afskaffe 10. klasse er at tilbyde et alternativ til gymnasiet for unge, som ”ikke har lyst til at vælge mellem bøger og værktøj”, siger Mattias Tesfaye. Meningen er ifølge ministeren, at hf, eux og hhx skal med 10. klasse i ”gryden” og koges sammen til, hvad der ender ud med at blive til hpx-uddannelsen. På den måde bliver der færre forskellige uddannelser, til gengæld får man en volumen af dem, så de kan udbydes i hele landet.

Hvad er reaktionerne på regeringens planer?

Flere af landets store skoleforeninger, heriblandt Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen, er bekymrede for, at 10. klasse nedlægges. De har derfor været ude med en fælles kritik af forslaget, som de mener vil være som at skære rødderne af vores uddannelsessystem. Også på Christiansborg har ideen om at nedlægge 10. klasse mødt kritik. Blandt andre har SF’s Jacob Mark kaldt den ”tæt på at være et katastrofalt forslag”.

Hvis 10. klasse nedlægges, hvornår sker det så?

På Sorø-mødet forsikrede Mattias Tesfaye om, at en reform af ungdomsuddannelserne, herunder 10. klasse, ikke bliver hastet igennem. Som eksempel nævnte han, at hans ældste søn i 8. klasse ikke bliver påvirket af reformen. Samtidig lød det fra ministeren, at han også tvivler på, at hans anden søn i 6. klasse kommer til at mærke noget til den. Det lader altså til, at en eventuel nedlæggelse af 10. klasse tidligst bliver om 3-4 år.