Lærerformand i svær dobbeltrolle

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes formand Anders Bondo Christensen møder i disse måneder en af de største udfordringer i sin karriere. Som formand for lærerne skal han sørge for, at der kommer en arbejdstidsaftale hjem, som alle kan acceptere, og som formand for forhandlingsfællesskabet Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) skal han indfri forventningerne til store lønstigninger til især de lavestlønnede.

»Der er ingen tvivl om, at det under de turbulente forhold, der hidtil har præget optakten til OK08, kan blive en vanskelig opgave på én gang at sikre denne dobbelte interessevaretagelse«, lyder det i en ny analyse, som professor Jesper Due og professor Jørgen Steen Madsen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet har udarbejdet for månedsmagasinet Undervisere.

De to arbejdsmarkedsforskere pointerer, at det ikke er lærerne, der kæmper hårdest for at få store lønstigninger, men derimod social- og sundhedsansatte. Lærerne vil gerne have mere i løn, men lige så vigtigt er det at få en ny arbejdstidsaftale.

Hvis arbejdsgiverne også kræver store ændringer af arbejdstidsreglerne, må Anders Bondo rette sit blik mod lærernes arbejdstid frem for lønstigninger til de lavestlønnede.

»Der synes at være tale om en væsentlig principiel konflikt mellem lærerne og arbejdsgiverne, og hvis arbejdsgiverparterne insisterer på at opnå indrømmelser, der er uacceptable for DLF, så kan det ende med, at arbejdstidsspørgsmålet kommer til at blokere det samlede forhandlingsforløb«, står der i analysen.

Anders Bondo ser ingen problemer i, at han er blevet formand for KTO.

»Jeg vil være lige så engageret i vores egne forhandlinger som i KTO-forhandlingerne. Det var jeg også sidste gang, da jeg sad som næstformand i KTO. Der er sammenhæng i tingene, og nu har jeg alle muligheder for at have overblikket, når jeg sidder som formand«, siger han.

KL's forhandler borgmester Mads Lebech lægger vægt på, at en ny arbejdstidsaftale med lærerne er et væsentligt punkt.

»Vi har fokus på arbejdstid, og på hvordan man gør sin arbejdstid op. Begge parter har signaleret, at vi skal se på lærernes arbejdstid«, siger Mads Lebech.

Månedsmagasinet Undervisere har i dette nummer et tema om overenskomstforhandlingerne, som netop er begyndt. |