Send en uopfordret ansøgning
Et job behøver ikke være slået op for at blive din adgangsbillet til arbejdsmarkedet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Er der langt mellem de spændende job på nettet eller på fagbladenes sider med stillingsopslag, så send en uopfordret ansøgning.
»Det kan være en god måde at gøre opmærksom på sig selv og komme indenfor på arbejdspladsen. Dermed får du måske den første samtale med din kommende arbejdsgiver«, siger Uffe Bastholm.
Han er konsulent i Lærernes A-kasse i København og er i kontakt med mange ledige, der søger job som undervisere eller formidlere.
»For nyuddannede lærere kan det være fint at cykle rundt på skolerne eller at ringe og spørge, om der er behov for arbejdskraft, og det er generelt en god idé at være opsøgende, hvis man er på jagt efter et job«, siger han.
Uanset om du søger en opslået stilling eller sender en uopfordret ansøgning, gælder det om at have styr på informationerne. Find ud af, hvad det er for en arbejdsplads, som du interesserer dig for, og skriv din ansøgning, så den passer til stedet.
»Spørg rundt i dit netværk, om nogen kender en arbejdsplads, der har behov for nye medarbejdere, og brug netværket til at skaffe oplysninger om de virksomheder, som du vil sende ansøgninger til. Det er også godt at finde oplysninger på nettet, så du ikke bare søger ud i det blå«, siger Uffe Bastholm.
Særligt professionsbachelorer i ernæring og sundhed kan på nogle arbejdspladser skabe deres eget job. De kan for eksempel finde et område, hvor virksomheden har et udækket behov, og foreslå at den opretter et job, der dækker det. I den forbindelse kan det være nyttigt at rådføre sig med det lokale jobcenter omkring muligheden for virksomhedspraktik. Med denne ordning kan man arbejde gratis for virksomheden i op til fire uger, mens man modtager sine dagpenge.
»Det kræver god research at spotte et behov og være med til at oprette sit eget job, men det er en af måderne, folk på jobjagt kan være opsøgende og udfarende på i forhold til arbejdsgiverne«, siger konsulenten.
Det er ikke nok at sende en uopfordret ansøgning. Du skal også ringe til arbejdsgiveren eller møde op på arbejdspladsen.
Uanset om en ansøgning er sendt uopfordret eller er et svar på en opslået stilling, er den adgangsbillet til en samtale med arbejdsgiveren. Ring og spørg om ansøgningen er modtaget, eller spørg om du må komme forbi og aflevere den.
Du skal ikke ringe igen og igen, men det er vigtigt at følge en ansøgning op, så du er sikker på, at den når frem til rette vedkommende og bliver taget alvorligt.
»På den måde kan du få en fornemmelse af, hvor tæt du er på et eventuelt job, og hvordan dine kvalifikationer passer til arbejdspladsen. Søger du en stilling, der er slået op, og får du ikke jobbet, kan en telefonisk opfølgning også bruges til at få indblik i, hvad det er, arbejdsgiveren har lagt vægt på ved den, der blev ansat«, siger Uffe Bastholm.
Det er hårdt at være udfarende og sende jobansøgninger, og det kan kræve, at du overvinder dig selv. Derfor gælder det om at få nogle succesoplevelser undervejs.
De kan komme flere steder fra. Ringer du til arbejdsgiveren, vil du kunne få noget at vide om de gode sider ved din ansøgning, også selvom du ikke får jobbet. Snakker du ansøgningen igennem med venner eller bekendte, vil du også tit finde støtte til at fortsætte din opsøgende indsats. I Lærernes A-kasse vil konsulenterne også gerne hjælpe med at gøre din ansøgning endnu bedre. |