Føler du dig velkommen?

Er du på vej mod dit første job, bør du måske finde ud af, hvad din eventuelt kommende arbejdsgiver gør for nyansatte

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste arbejdspladser har en procedure for, hvordan nye medarbejdere bliver modtaget, men der er stor forskel på, hvad den indeholder. Hvis du ved jobsamtalen spørger ind til, hvordan du bliver modtaget, kan det give dig en fornemmelse af, om arbejdspladsen er noget for dig, eller om du skal sige nej, hvis du får tilbudt jobbet.

Job & Karriere foretog for et år siden en rundspørge til en række arbejdspladser for at høre, hvordan de modtog nye medarbejdere. Svarene viste, at det mest almindelige er, at nyansatte deltager i et introduktionsmøde, at de får knyttet en mentor til sig, at de får lettere arbejdsopgaver det første stykke tid, og at de efter nogle uger eller måneder får en opfølgningssamtale med chefen.

Nogle steder får nye et løntillæg, og der er skoler, der lader en observatør følge nyansattes undervisning for at hjælpe dem, hvis der er noget, der halter.

»Hvis jobansøgere vil vide noget om, hvordan de bliver modtaget, skal de bare spørge løs«, siger Lars Vengfelt. »Det vil blive positivt modtaget. Men jeg kan godt forstå, hvis ikke de stiller den slags spørgsmål. Der sker så meget andet i ansættelsesfasen, som hovedet er fyldt med«.

Han er afdelingsleder på Engholmskolen i Allerød. Skolen har 58 lærere og er meget opmærksom på modtagelsen af nye medarbejdere. De får en velkomstmappe med masser af praktiske oplysninger og en skemabog. Nye bliver via en følordning knyttet til ældre kolleger, som de kan sparre med, og efter nogle måneder ansættelse kommer de til en opfølgende samtale med ledelsen.

»Hvis nyansatte hænger med næbbet, er vi opmærksomme på det. Så prøver vi at finde ud af, hvad der er galt, og hvordan vi kan hjælpe«, siger afdelingslederen.

Individuelle hensyn er i højsædet på Specialskolen for Voksne i Vendsyssel, og det vil være helt naturligt, hvis en jobansøger spørger om, hvordan modtagelsen kommer til at foregå.

»Det vil give os lejlighed til at fortælle, at vi er meget opmærksomme på, at det kan være vanskeligt at begynde i et nyt job, ikke mindst hvis ikke man tidligere har arbejdet med specialundervisning af voksne«, siger viceforstander Birthe Gadekær.

Det er en fast procedure, at nyansatte efter nogle dage vælger to omsorgspersoner blandt skolens i alt 35 ansatte. Det vil sige to kolleger, som følger med i, hvordan det går med den nye, og som man kan tale med.

»Vi ved fra opfølgningssamtaler med nye medarbejdere, at de er glade for omsorgsordningen, og at de som regel er meget tilfredse med, hvordan de er blevet modtaget. Ellers ville vi gribe det anderledes an«, siger viceforstanderen.

Hvis ikke du skal til en formel jobsamtale og ikke bryder dig om at stille alt for mange detailspørgsmål, så kan du i de fleste tilfælde stille dine spørgsmål om modtagelsen til afdelingslederen eller den øverste chef på arbejdspladsen. I mange jobannoncer er det angivet, hvem du skal henvende dig til med den slags spørgsmål. |