Danmarks bedste arbejdsplads

Autisme Center Vestsjælland er blevet udpeget til landets bedste offentlige arbejdsplads. Grunden er, at medarbejderne føler sig velkomne og trives

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Trives du godt på din arbejdsplads? Hvis ikke, har både du og din arbejdsgiver et problem. Trivsel skaber man i fællesskab, og den hænger nøje sammen med ledelsens tankegang og initiativer.

Det er man ikke i tvivl om på Autisme Center Vestsjælland i Slagelse. Centret er fire år i træk blevet udpeget til landets bedste offentlige arbejdsplads i dysten »Danmarks bedste arbejdsplads«.

En af årsagerne er, at medarbejderne føler sig velkomne og trives.

»Medarbejdernes trivsel er afgørende for, at vores center kan fungere, som vi ønsker det. Trivsel giver lavt sygefravær og frigør resurser«, siger vicecenterleder Sys Petersen.

Et vigtigt element er modtagelse af nye medarbejdere.

Teammedlemmerne er involveret i ansættelsen af nye, der bliver tilknyttet en vært, som står for den sociale integration og er ansvarlig for introduktion, vejledning og rådgivning de første måneder. Flere gange om året afholdes et tredages introduktionskursus, hvor nye medarbejdere får mulighed for at møde hinanden på tværs af team, og hvor de bliver yderligere præsenteret for arbejdspladsen.

»Vi har flere gange diskuteret, om vi kan blive ved med at have en flad organisationsstruktur, selvom vi er vokset kraftigt og i dag er 350 løse og faste medarbejdere. Men vi har valgt at fortsætte, fordi det er eksistentielt for vores måde at fungere på. Skal sådan en struktur fungere, kræver det en kultur med sammenhængskraft og lim. Den grundlægges ved at modtage nye medarbejdere ordentligt og bruge de nødvendige resurser ved ansættelsen«, siger vicecenterlederen.

Trivslen kommer også af, at medarbejderne i det enkelte team sparrer med hinanden, og at ledelsen gør meget ud af at give den enkelte medarbejder feedback.

»Det er ikke terapi, men medarbejderne går tæt på hinanden, og det gør ledelsen også. På den måde oplever den enkelte, at man bliver taget alvorligt«, siger Sys Petersen.

Bekæmpelse af stress tages også alvorligt. Ledelse og medarbejdere satser på at skabe mening i arbejdsdagen og i alle aktiviteter. Føler nogen sig stresset, bliver det taget op i samtaler, så man kan finde årsagerne.

»Arbejdspladsen hjælper gerne med at finde ud af, hvorfor en medarbejder føler sig stresset, men vi forventer, at den enkelte tager ansvar for sin egen situation og prøver at finde årsagen og måder at takle udfordringen på. Stress har tit udgangspunkt i, at medarbejderen stiller nogle høje krav til sig selv«.

Det lyder fint, men kan erfaringerne fra det store autismecenter i Slagelse bruges på andre arbejdspladser?

»Det er jeg sikker på«, siger Sys Petersen. »En folkeskole, et hospital eller et privat firma kan nemt bruge de samme metoder. Man skal bare tage trivsel alvorligt og handle derefter«.

Autisme Center Vestsjælland er et af eksemplerne i en kampagne for trivsel, som Videncenter for Arbejdsmiljø netop har skudt i gang. I løbet af kampagnen får 20.000 offentlige ledere en kampagnepakke, der giver dem redskaber til at kunne sætte trivsel på dagsordenen. |